fallback

Винарските региони могат да са следващата жертва на климатичните промени

Гроздовите насаждения са изключително чувствителни и към най-малките промени в ландшафта и климата

08:37 | 19.08.24 г. 4

Коя е първата индустрия, която ще стане жертва на изменението на климата? Има основателни аргументи да се смята, че това могат да бъдат винарските региони. Защото това вече се е случило - преди повече от 600 години, пише Bloomberg.

Когато нормандското завоевание през 1066 г. установява френска феодална аристокрация на Британските острови, нашествениците донасят със себе си любовта към винопроизводството. Тези умения процъфтяват в условията на Средновековния топъл период - време на необичайно високи температури от около 950 до 1250 г., който позволява на лозята да се разпространят в добре дренираните тебеширени почви на Южна Англия. Меките условия обаче отстъпват място на студения период, известен като Малък ледников период, който се задържа до XIX век. Със застудяването на климата английското лозарство запада.

Това би трябвало да е обезпокоителен пример за винопроизводителите. Гроздовите насаждения са изключително чувствителни към най-малките промени в ландшафта и климата. Предполага се, че тези, които имат опитно небце, могат да усетят и най-незначителното въздействие на околната среда в бутилка вино - дали зимата, предшестваща реколтата, е била топла или студена, реколтата - влажна или суха, гроздето - отглеждано на склон, обърнат на север или на юг.

Не е нужно много въображение, за да разберем как затоплянето на климата може да доведе до хаос в тази ситуация. Ако притежавате фабрика за полупроводници, климатичните рискове ще се проявят в макромащаб. Дали по-големите дъждове ще наводнят площадката и дали по-горещите лета ще увеличат сметките за климатизация? От друга страна, един лозар трябва да мисли за микропроблеми. Няколко допълнителни топли нощи или горещи дни през вегетационния период ще нарушат ли деликатния баланс на образуване на захар и вода в развиващите се гроздове? И това ще направи ли произведените бутилки вино по-малко ароматни или комплексни на вкус, отколкото иначе биха били?

За винопроизводителите в Европа се очертава нов проблем, свързано с климата, в географските указания, които те използват, за да защитават своето изкуство. В продължение на повече от век европейските земеделски производители са изградили сложна система за интелектуална собственост, основана на идеята, че определени видове храни и напитки са регионално отличителни и имат имена, които трябва да бъдат защитени от закона за авторското право. Във Версайския договор, документа, с който официално се слага край на Първата световна война, дори има ред за географските означения.

Признаването на географските означения е основна пречка за всяка държава, която иска да сключи търговско споразумение с Европейския съюз и да получи достъп до втория по големина пазар в света. Ето защо производителите на пенливо вино в по-голямата част от света не могат да наричат продукта си шампанско, а австралийските и канадските производители на подсилено бяло вино в наши дни етикетират бутилките си като "Апера", защото само тези от региона Херес в Испания могат да се наричат шери. Цели 1646 от 1658-те географски указания за вино, включени в регистъра eAmbrosia на Европейския съюз, са за страни от ЕС. От останалите пет са в Обединеното кралство, четири - в Китай, две - в САЩ (за долините Напа и Уиламет) и едно - в Бразилия.

Добавянето на такива географски ограничения може и да е изглеждало добра идея по време на стабилния климат през 20-ти век, но сега това представлява риск. Много географски указания определят конкретен сорт грозде за определен регион. Бароло, вероятно най-почитаният италиански винен стил, трябва да се отглежда само с грозде небиоло в няколко общини сред мъгливите планини на Пиемонт. Тъй като климатът на Северна Италия се затопля и се доближава до регионите на юг, където небиоло не може да вирее, твърдостта на географското указание на бароло рискува да го доведе до изчезване.

Изследователи от Европа наскоро анализираха 1085 географски указания за вино на целия континент, за да установят кои от тях са най-застрашени от затоплянето на климата. Разбраното от тях би трябвало да тревожи лозарите: една част от континента е силно уязвима от последиците от изменението на климата и има малък естествен капацитет за адаптация.

"Силно намаление на добива се прогнозира за Северна Италия, Централна Испания, Гърция и България", пишат те, "а намалена пригодност - за Испания, части от Франция, Централна и Северна Италия и големи части от Източна Европа." В Бургундия регионите, известни с гроздето пино ноар, може да се окажат неспособни да отглеждат този сорт. Според тях системата за географски указания трябва да бъде преосмислена, за да позволи на лозарите да променят практиките си при затопляне на климата.

Това не би трябвало да е невъзможно. Шампанското, което се отглежда на северната граница на винопроизводството и традиционно се разглежда като продукт на сложна среда, традиционно се произвежда само от три сорта грозде: пино ноар, шардоне и пино мьоние. Но има още четири по-малко известни сорта, които могат да се добавят към сместа и които могат да осигурят начин за запазване на характеристиките на виното, дори когато климатът на Шампан започва все повече да наподобява този на Южна Франция. Друг сорт, известен като волтис, е селективно отглеждан като част от целенасочените усилия за подготовка за въздействието на по-топлия климат.

За много винарски региони това ще бъде съкрушителна промяна. Това, което прави европейското вино уникално, е съчетаването на определено грозде и лозарска практика с почвата, климата и нематериалните характеристики на даден регион. Този начин на мислене ще трябва да се промени със затоплянето на планетата. Ако европейските винопроизводители не искат да срещнат съдбата на средновековните английски лозя, те ще трябва да се адаптират, преди да бъдат унищожени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още