fallback

Търсенето на авокадо в САЩ води до масово обезлесяване в Мексико

Често райони са били разчиствани незаконно с пожари, сочи нов доклад

11:26 | 09.08.24 г.

Търсенето от страна на САЩ на по-голямата част от мексиканския износ на авокадо на стойност 3 млрд. долара годишно може да е довело до обезлесяване на над 40 хил. хектара в страната през последното десетилетие. Това сочи нов доклад, цитиран от Bloomberg.

Според данни на Climate Rights International и Guardian Forestal, публикувани тази седмица, най-големите доставчици на вериги супермаркети като Walmart и Trader Joe's отглеждат авокадото си в райони, които в много случаи са били разчистени незаконно с пожари. В началото на 2024 г. компаниите, които те са проследили, са продължили да се снабдяват с авокадо от тези земи, дори когато е имало доказателства за обезлесяване във веригите им за доставки, твърдят организациите.

Търговията с авокадо в Мексико беше подложена на допълнителен контрол тази година, когато през юни САЩ спряха износа от щата Мичоакан, след като протестиращи задържаха земеделски инспектори. Сделката за гарантиране на безопасността на инспекторите доведе до възобновяване на доставките, но докладите показват, че щатът продължава да бъде център на незаконно изсечени земи за търговия с авокадо.

До 2022 г. Мичоакан беше единственият щат, който имаше право да изнася авокадо за САЩ. През същата година на Халиско също беше разрешено да участва в този бизнес. В доклад на Министерството на земеделието на САЩ от април се посочва, че обемът на производството на авокадо в Мексико се очаква да нарасне с 5% през 2024 г. след години на огромен растеж.

Данните на мексиканското правителство, предоставени на организацията с нестопанска цел, изготвила доклада, показват, че през 2023 г. до април 2024 г. е имало поне 60 примера за вносители от САЩ, включително Calavo Growers, Fresh Del Monte Produce, Mission Produce и West Pak Avocado, които са се снабдявали с продукти от горски площи, за които се твърди, че са били незаконно изсечени.

В изявление от Calavo Growers посочват, че Асоциацията на производителите, опаковчиците и износителите на авокадо от Мексико, от която е част, следва законите на САЩ и Мексико и е извън обхвата на асоциацията "да определя политиките за използване на земята извън тези, наложени от мексиканското правителство или международни договори като USMCA", във връзка със Споразумението между САЩ, Мексико и Канада.

Оттам добавят също така, че академичните проучвания са установили, че обезлесяването се извършва главно в планинските райони, където не се отглежда авокадо. Другите три компании, посочени в доклада, не са отговорили веднага на исканията за коментар от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още