fallback

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара по българо-гръцката граница

Този самолет може да заработи във вторник, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов

17:48 | 28.07.24 г.

България е задвижила механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи пред журналисти в село Гара Елин Пелин министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

За съжаление, пожарът навлиза на част от българската територия и то точно на местата, където има информация, че има минно поле, т.е. изключително предпазливи са всички, посочи той. Гаси се само с летателна техника. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери, ние в момента сме с хеликоптерите на военните, но взехме решение и вече задвижихме механизма за гражданска защита на ЕС, каза министърът.

Ще поискаме самолет, който действително се убедих как в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между шест и седем тона вода, добави той. Предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата, този самолет ще може да заработи във вторник, съобщи министър Калин Стоянов, цитиран от БТА. 

По-рано днес военен хеликоптер отново се включи в гасенето на пожара в района на българо-гръцката граница. На терен за пореден ден са и 22-ма военнослужещи.

Пожарът продължава и на българска, и на гръцка територия.

В южната ни съседка целият периметър на пожара гори, а на наша територия огънят достигна биорезервата "Али ботуш", където има много мъртва дървесина, паднали и изкоренени дънери, които са потенциални огнища. 

Придвижването на огнеборците е изключително трудно заради пресечения терен, пише БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 28.07.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още