fallback

Ще се окаже ли 2024 г. най-горещата в историята?

Юни е 13-ият месец поред с рекордно високи температури

13:43 | 08.07.24 г. 5

Миналият месец е бил най-горещият юни в историята, съобщи в понеделник Службата на Европейския съюз по изменение на климата, цитирана от Ройтерс. С това продължава поредицата от необичайни температури, заради която според някои учени 2024 г. е напът да стане най-горещата година в историята.

Всеки от 13-те месеца от юни 2023 г. насам е бил отчитан като най-горещия в сравнение със съответния месец през предходните години, откакто се провежда мониторинг, съобщи в месечния си бюлетин Службата на Европейския съюз по изменение на климата „Коперник“.

Последните данни сочат, че 2024 г. може да надмине 2023 г. като най-горещата в историята, след като предизвиканите от човека климатични промени и природното явление „Ел Ниньо“ доведоха до рекордно високи температури през тази година, твърдят някои учени.

Според Зик Хаустатер, учен от Berkeley Earth (базирана в Калифорния независима организация за анализ на данни за климата), има приблизително 95% шанс тази година да изпревари 2023 г. като най-горещата в историята, откакто в средата на XIX в. започват да се вписват данни за температурата на Земята.

Промененият климат вече е довел до катастрофални последици в целия свят през 2024 г.

Над 1000 души починаха в жестоките жеги по време на поклонението хадж в Саудитска Арабия миналия месец. Смъртни случаи бяха регистрирани и в Ню Делхи, където горещините продължиха безпрецедентно дълго, както и сред гръцки туристи.

Климатологът Фридерике Ото от института „Грантъм“ в Импириъл колидж в Лондон също смята, че има голяма вероятност 2024 г. да се превърне в най-горещата в историята.

„Ел Ниньо“ е природен феномен, който винаги се появява и си отива. Не можем да спрем „Ел Ниньо“, но можем да спрем да горим нефт, газ и въглища“, казва тя.

Природното явление „Ел Ниньо“ загрява водите на повърхността в източната част на Тихия океан, което повишава средните температури в глобален мащаб. Този ефект отслабва през последните месеци, като в момента светът се намира в неутрални условия, преди по-късно тази година да се формират по-хладни условия на „Ла Нина“.

Парниковите газове от изгарянето на изкопаеми горива са основната причина за изменението на климата. Въпреки обещанията за ограничаване на глобалното затопляне, държавите досега не са успели да намалят тези емисии, което води до постоянно повишаване на температурите от десетилетия. През 12-те месеца, завършващи с юни, средната температура в света е била най-високата, регистрирана за всеки подобен период, с 1,64 градуса по Целзий над средната температура от прединдустриалния период 1850-1900 г., съобщават от службата „Коперник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още