fallback

МОСВ ще избира с изследване модел на депозитната система за опаковки от напитки

Промените в Закона за управление на отпадъците ще влязат в сила през 2026 г.

15:44 | 03.07.24 г.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще направи предложение за организацията на депозитната система у нас след изследване, изготвено съгласно обществена поръчка с предмет „Въвеждане на нов модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България“. Тогава ще има яснота по основни точки, свързани с обосновка за избора на модел на депозитната система от отпадъци от опаковки, която трябва да се въведе през 2026 г., съобщи МОСВ. 

Изследването ще е основа за допълване на законовата рамка, като вече ще е определен и конкретният модел и начин на функциониране на системата. От него ще стане ясно и каква да бъде логистичната и функционалната архитектура на депозитна система за опаковки от напитки в България, както и какви да са сроковете по изпълнение на необходимите мерки.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е до 8 юли и след представянето на резултата от страна на изпълнителя пред работната група към МОСВ ще се премине и към изготвяне на всички предложения за изменение на Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове.

МОСВ потвърждава вече заявения ангажимент да постави автомати за обратно връщане на депозитни опаковки в страната през 2026 г., с което се изпълняват и изискванията на Европейската комисия към системите за обратно приемане на отпадъци от опаковки от напитки.

Изискванията на ЕК, предвидени в проекта на регламент за опаковките, са до 2029 г. да бъде осигурено разделно събиране на най-малко 90% годишно от пластмасовите бутилки и металните съдове за напитки за еднократна употреба. За да бъде ефективна и работеща депозитната система, добрите европейски практики показват, че трябват поне две години за осигуряването на цялостна инфраструктура и промени в националното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още