fallback

Производството на еко опаковки бележи ръст през 2024 г.

Основно изискване към екологичните опаковки е да са произведени от рециклируем картон и със значително по-малък екологичен отпечатък

15:15 | 25.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

В днешния свят, където екологичните проблеми са на преден план, все по-голяма част от производителите на продукти се обръщат към производството на еко опаковки. Основен двигател за търсенето на еко опаковките е нарастващият брой на потребители, които активно търсят био и устойчиви продукти. Опаковката е част от концепцията за развитие на марката и се превръща в ключов фактор за избора на крайния потребител.

Основно изискване към екологичните опаковки е да са произведени от рециклируем картон и със значително по-малък екологичен отпечатък, за да допринесат за съхраняването на природата.

Обърнахме се към един от водещите производители на опаковки – печатница „Райт пак“. По техни данни в последните няколко години най-търсени са еко опаковките за храни и еко опаковките за козметични продукти. За производството им се използват рециклиран картон, биоразградим  и картони с FSG произход.

Прогнозата на производителя е, че приложението  на еко опаковките и търсенето им тепърва предстои да бъде разгърнато в други отрасли. Затова в последните няколко години „Райт пак“ работят усилено в тази насока – близо 50% от използвания картон за опаковки е рециклируем, а в следващите четири години ще достигне до 100%.  В печатницата се произвеждат също така и биоразградими опаковки.

Печатница „Райт пак“ е въвела успешно системата за проследяване на доставчиците, което гарантира на клиента и неговите потребители сигурност за производството на устойчиви опаковки.

Една такава система би обединила действията на цялата веригата – производител на опаковка – производство на продукт – съоръжения за рециклиране – компании за управление на отпадъците и организации, фокусирани върху устойчивостта.

Снимка: Райт пак

Сертифициране на устойчивите опаковки

Получаването на сертификати като Forest Stewardship Council, Cradle to Cradle или ASTM D6400 за биоразградими опаковки гарантира надеждността на производството на екологичните опаковки.

Обучителни информационни кампании

За осъзнаване важността на опаковките, произведени от рециклируем и биоразградим картон, е необходима и целенасочена образователна програма, която обхваща както производителите на продукти и обучения за персонала, така и крайния клиент.

В заключение можем да кажем, че производството на еко опаковки предлага значителни възможности за бизнесите да се насочат към устойчивост, да отговарят на предпочитанията на потребителите и да допринесат за опазване на горите и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 25.06.24 г.
Още от Екология и ESG виж още