fallback

Неглижирани варианти могат да намалят емисиите от индустрията в Европа с 20%

Термопомпите са в състояние да осигурят достатъчно топлина, необходима за производството на храни или на хартия

22:00 | 06.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Електрификацията на процеса за производство на топлинна енергия в индустрията може да допринесе съществено за намаляването на емисиите. При това става въпрос за съществуващи технологии, а не все още в процес на разработка и планиране, както са много от проектите за зелен водород, който да бъде използван в индустрията, пише в анализ мозъчния тръст Agora.

Експертите отчитат, че налични технологии могат да допринесат за намаляване на 20% от емисиите на европейската индустрия, свързана например с производството на стъкло, храни и стомана, отговаряща за 3/4 от индустриалните емисии в ЕС. От Agora допълват, че докато водородът получава пълна подкрепа и финансиране през различни схеми, електрификацията на индустрията до голяма степен остава неглижирана.

С разгръщането на  новите технологии към 2035 година 90% от нуждите от топлинна енергия в индустрията ще бъдат покрити и могат да направят голяма част от изкопаемите горива ненужни, сочат още изводите от проучването. Според авторите има много аргументи за насърчаване на електрификацията за производството на технологична топлина.

Вариантите са различни - за някои индустрии постигането на необходимите температури за производствения процес се осигурява само от електроенергия, а за други - технологиите са хибридни и предвиждат използването на биомаса и/или водород. При това положение производството може да намали директно емисиите си, използвайки зелена енергия.

В момента електрификацията на индустрията е забавена от няколко фактора, сред които по-ниската цена на изкопаемите горива за осигуряване на нуждите, а като цяло "позеленяването" на процеса е ограничено от все още недостатъчното производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, както и липсата на достатъчно капацитет на електропреносните мрежи.

"Новата ЕК ще има възможността да изпрати силен сигнал за икономическите и климатичните си амбиции, разработвайки план за действие за индустрията в ЕС", коментира Франк Питър, директор на Agora, и допълва, че европейските компании трябва да бъдат подкрепени при електрификацията на производството си.

Подобни мерки могат да бъдат насърчени с поставяне на цели - например за термопомпи и електрически бойлери, за които трябва да бъдат намерени схеми за финансиране по подобие на Horizon Europe или Фонда за подпомагане на иновации. Термопомпите могат да осигурят топлина до 200°С, която е напълно достатъчна при производството на хартия или за хранителната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 06.06.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още