fallback

Намаляващите въглеродни емисии в Китай може да изместят по-рано пика на замърсяване

Емисиите в азиатската страна се свиват с 3 на сто през март на годишна база, като това е първият годишен спад за Китай от януари 2023 г.

15:43 | 16.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Китай отделя по-малко въглерод в атмосферата за първи път от края на пандемията, сигнализирайки, че най-големият замърсител в света може да е достигнал пик на емисиите повече от половин десетилетие преди очаквания краен срок, показва ново изследване на Carbon Brief, цитирано от Bloomberg.

Емисиите на Китай са паднали с 3% през март спрямо предходната година, първият годишен спад за страната от януари 2023 г., изтъква Лаури Миливирта, старши сътрудник в Asia Society Policy Institute, съавтор на доклада, публикуван във вторник (28 май). 

Рекордният темп на инсталиране на вятърни и слънчеви мощности покри почти целия ръст при търсенето на енергия в Китай, докато забавянето в сектора на имотите помогна за намаляване на въглерода от силно замърсяващите сектори на стоманата и цимента, подчертава Миливирта. Междувременно ръстът на потреблението на петрол е „спрял“, добавя той.

Анализът от Carbon Brief съвпада с други изследвания, включително на BloombergNEF, които показват, че глобалните емисии може да намалеят с до 2,5% тази година, до голяма степен поради намаляването на производството на електроенергия чрез въглища в Китай.

Спадът на емисиите в най-голямата азиатска икономика слага край на 14-месечно повишено замърсяване, подкрепено от бързия растеж и инвестиции в производството, след като Пекин се фокусира върху своя фабричен сектор, за да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията. Спадът при емисиите се очаква да продължи и през април, разкрива Миливирта, затвърждавайки мнението, че емисиите може да са достигнали своя максимум миналата година, доста преди очаквания краен срок за Китай до 2030 г.

„Пик през 2023 г. в емисиите на въглероден диоксид в Китай е възможен, ако инсталирането на чисти енергийни източници се запази на рекордните нива, наблюдавани миналата година“, добавя Миливирта.

Производството на стомана в Китай се понижава през 2024 г. Графика: Bloomberg

Обратът се дължи на забележителния възход на чистите технологии. През 2023 г. Китай е инсталирал повече слънчева енергия, отколкото САЩ в цялата история, докато бързият напредък в електрификацията при автомобилите означава, че едно на всеки 10 превозни средства по китайските пътища вече не изгаря петролни продукти, изтъква Миливирта.

Пиковите емисии са ключов крайъгълен камък по пътя към постигането на целта за въглеродна неутралност, която Китай обеща да реализира до 2060 г.

Все пак са налице нарастващи признаци на затруднения в стремежа на страната да се декарбонизира. Електрическите мрежи в цялата страна не успяват да се справят с големите количества слънчева енергия, която достига пика си в средата на деня и изчезва през нощта. Инсталациите спадат на годишна база през април за втори пореден месец, въпреки че все още са по-високи спрямо предходната година.

Нещо повече, способността на Китай да изпълни своите амбиции за въглеродно неутрална мрежа са под въпрос, докато страната продължава да разчита на въглищата като основен източник на енергия. Броят на въглищните централи по света е нараснал с 2% през 20233 г., като Китай е отговорен за около две трети от това увеличения, изчислява Global Energy Monitor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 16.06.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още