fallback

ЕС одобри таван на метановите емисии при вноса на газ и петрол от 2030 г.

Мярката вероятно ще засегне Русия, която не е част от коалицията за ограничаване на емисиите на парниковия газ

18:53 | 27.05.24 г. 3

Европейският съвет по земеделските въпроси одобри окончателно ограниченията върху емисиите метан при вноса на природен газ, въглища и петрол в общността. Мярката ще влезе в сила от 2030 година.

Тя предвижда регулярни независими проверки на емисиите метан от находищата, от които се извършват доставките на енергийните суровини, включително и в страни извън ЕС, като ще бъдат наблюдавани и затворените или изоставените преди по-малко от 70 години мини, тъй като метанът продължава да се отделя, дори и при спиране на добива.

Националните власти също ще правят периодични инспекции, за да се убедят в спазваенто на изискванията от операторите на съоръженията.

Решението беше одобрено от всички страни, с изключение на Унгария. При гласуванията на съвета обаче не е необходимо пълно мнозинство.

Ройтерс отбелязва, че таванът ще засегне основно големите доставчици на природен газ - САЩ, Русия, Алжир и други. Норвегия в момента е основният източник на природен газ за Европа, а техните съоръжения са едни от най-ниските метанови емисии в световен мащаб. САЩ са част от коалицията за намаляване на метана, сфромирана преди няколко години на годишната екологична конференция на ООН. Самите те имат законодателство, налагащо лимит на емисиите.

Метанът е парников газ, който е много по-опасен за атмосферата от въглеродния диоксид, но периодът му на разпад е по-кратък, заради което доскоро не се обръщаше особено внимание на емисиите. Според еколози метанът може да бъде решение за бързо ограничаване емисиите парникови газове и постигане на целта да не бъде допуснато повишение на глобалните температури с повече от 1,5°С през това столетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 27.05.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още