fallback

Глобалните топлинни рекорди продължават 11-и пореден месец

В Европа се очаква по-горещо от обичайното лято

12:33 | 08.05.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Април е бил 11-ият пореден месец на рекордни горещини на планетата, като по-топлото време вече обхвана Азия, а в Европа се очаква по-горещо от обичайното лято, предаде Bloomberg.

Службата за климатични промени „Коперник“ на Европейския съюз съобщи, че температурите през миналия месец в световен мащаб са били с 1,58 градуса по Целзий по-високи от средните стойности за периода и са отбелязали най-горещия април в историята. През последните 12 месеца температурите са били с 1,61 градуса по Целзий по-високи от тези в прединдустриалната епоха, надхвърляйки прага от 1,5 градуса по Целзий, който според учените може да застраши живота на Земята.

„Докато температурните колебания, свързани с природни феномени като Ел Ниньо, идват и си отиват, допълнителната енергия, задържана в океана и атмосферата от увеличаващите се концентрации на парникови газове, ще продължи да тласка глобалната температура към нови рекорди“, посочва в изявление директорът на „Коперник“ Карло Буонтемпо.

Програмата „Коперник“ - най-големият източник на климатични данни в света - използва милиарди измервания от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят за своите месечни и сезонни прогнози.

„Намаляването на емисиите в енергийния сектор вече е неизбежно“, смята Дейв Джоунс, директор в енергийния мозъчен тръст Ember. „Но темпът на намаляване на емисиите зависи от това колко бързо ще продължи революцията във възобновяемите енергийни източници“, допълва той.

Ръстът на възобновяемите енергийни източници се дължи до голяма степен на соларните паркове през последните години, показват данни на Ember.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 08.05.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още