fallback

България разчита само на 25% от наличните си пресноводни ресурси

 80% от загубите на вода у нас се дължат на 20% от течовете по веригата на доставка, каза д-р Емил Гачев

14:04 | 12.03.24 г.

България разчита почти изцяло само на 25% от пресноводните ресурси от наличните около 102 млрд. м3 годишно. Това стана ясно на събитие на тема „Мит ли е, че България е богата на водни ресурси?”, организирано от „Климатека“. Темата беше представена от доц. д-р Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов, които обясниха, че общата стойност на водните ресурси е заблуждаваща, тъй като около 75% от нея се пада на река Дунав, чийто води обаче имат транзитен характер и не могат да се използват за питейни цели. Гачев посочи, че макар страната да разполага с достъп до водите на тази река, тя се използва основно за охлаждане на АЕЦ „Козлодуй“. В миналото водите ѝ са използвани за напояване, но към днешна дата голяма част от напоителните системи са в неизправност, посочи той.

Според прогнозите за климатичните условия в България очакванията са за продължаващо затопляне в съчетание с известно намаляване на валежите, но дори и при непроменени валежни количества, ще има понижаване на водния запас. Въпреки че наличните 25% пресноводни ресурси са достатъчни към момента, климатичните промени ще доведат до намаляването им във времето и по-неравномерното им разпределение по сезони и години.

Едно намаление на водния ресурс може да обостри водния дефицит при по-неблагоприятни условия, обясни д-р Емил Гачев, като в най-голям риск е територията в източната част на страната, където валежите са по-малко. Водният дефицит може да бъде резултат от лоша инфраструктура, неправилно стопанисване и управление на водоемите и от човешки злоупотреби, каза още Гачев. Той цитира данни, според които 55-60% от водата се губи в процеса на доставка до потребителите, като според някои оценки това количество достига до 70%. Затова и е важна подмяната на остаряла и амортизирана инфраструктура.

Гачев посочи, че 80% от загубите на вода у нас се дължат на 20% от течовете по веригата на доставка. Същевременно делът на водата, използвана за нуждите на промишлеността по данни от 2022 г., е 85,6% от общото потребление. Като възможни мерки за преодоляване на рисковете от воден дефицит Гачев посочи контрола на течовете и налягането в системата, въвеждането на технологии за оптимизация на използваната вода за промишлени нужди, ефективното използване на вода в земеделието и опазване на горите.

„Това, което трябва да направим в България, е да запазим горите. Естествените гори са ценни“, обясни д-р Валентин Симеонов. Според него един от големите рискове за страната са горските пожари, тъй като страната не е подготвена да реагира, а бедствията в Канада и Гърция са показали, че пожарите стават негасими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 12.03.24 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още