fallback

САЩ отхвърлят плана на Нидерландия за спиране на субсидиите за изкопаеми горива

МВФ изчислява, че глобалната държавна помощ за секторите на петрола, газа и въглищата ще нарасне до 1,3 трлн. долара тази година

13:45 | 09.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

САЩ отказаха да се присъединят към водената от Нидерландия коалиция, която има за цел да премахне постепенно субсидиите за изкопаеми горива, като започне с излизането на страните от международните споразумения, в които те са включени, съобщава Bloomberg.

Около 50% от държавните субсидии за петрол, газ и въглища са резултат от глобални сделки, като тези в авиацията и корабоплаването, които освобождават горивата от данък, става ясно от изявление на коалицията, лансирано на конференцията за климата на ООН в Дубай, известна като COP28. От страните членки ще се изисква да докладват размера на субсидиите преди срещата на върха догодина.

Нидерландия настоява САЩ да се присъединят към групата, споделят източници, запознати с въпроса. Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е призовавал за премахване на редица данъчни стимули за петролната и газовата индустрия – съживявайки кампания, която бившият президент Барак Обама стартира преди повече от десетилетие.

Но усилията зависят от подкрепата на силно разделения Конгрес и срещу тях се борят лидери на петролната индустрия, които твърдят, че те не трябва да бъдат притискани.

Нидерландия е в челните редици на борбата срещу субсидиите за изкопаеми горива, след като обяви, че оценява своята помощ за индустрията  на около 40 млрд. евро. Сега страната иска Европейският съюз (ЕС) да предприеме същата оценка като първа стъпка към постепенното премахване на подкрепата за фосилните горива. Екоактивистите казват, че тази помощ ограничава подкрепата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Сред другите страни, които влизат в коалицията, изпъкват Франция, Канада, Испания и Австрия. Групата иска да включи международни организации като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО), както и да създаде обща методология за измерване на подкрепата за изкопаемите горива.

От своя страна Кристалина Георгиева, управляващ директор ма МВФ, заяви, че е необходимо да премахнем субсидиите за петролната, газовата и въглищната индустрия, ако искаме да преминем към едно по-зелено бъдеще в кулоарите на COP28. Фондът изчислява, че глобалните субсидии за изкопаеми горива ще нараснат до 1,3 трлн. долара тази година, тъй като правителствата по света се стремят да смекчат въздействието на нарастващите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 09.12.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още