Рафтовете на магазините от веригата Aldi в Германия са заредени с местно отгледани аспержи и ягоди, след като жегата и сушата в Испания накараха купувачите в търговската верига да направят съзнателна промяна миналата година, пише климатичната редакторка на Financial Times Емилия Мичасук.
Търговецът на дребно, основан от братята Албрехт в следвоенна Германия, въведе фактори, свързани с изменението на климата, за да помогне на своите клиенти да изберат стоките за хилядите си магазини в Европа и САЩ.
Няколко екстремни метеорологични явления в Южна и Латинска Америка също доведоха до трудности при снабдяването с пресни продукти и по-високи цени на кафето и ядките, които са сред най-търсените продукти в Aldi.
Във Франция клиентите бяха шокирани от това, че не намираха дижонска горчица в магазините миналото лято, след като високите температури в Бургундия и „топлинния купол“ в Канада, вторият по големина производител на синапено семе в света, изсушиха реколтата.
Но последствията от бизнес смущенията, предизвикани от климатичните промени, засягат не само горчицата.
Екстремните наводнения в Германия миналата година не само унищожиха реколтата, но засегнаха и магазините. В части от Калифорния е толкова горещо, че работниците и машините не могат да се справят и прибирането на продукцията, предназначена за магазините на Aldi, трябва да се извършва през нощта.
В по-дългосрочен план веригата очаква намаляващите добиви да доведат до миграция, особено от най-несигурните по отношение на храните региони в света. Способността да се добиват и произвеждат продуктите, които потребителите искат, ще бъде затруднена.
Изменението на климата е „много ясна и настояща опасност“, казва Анке Елерс, управляващ директор за международната устойчивост в Aldi Sud, която управлява повече от 7 хил. магазина в 11 страни.
За търговеца на дребно промяната в политиката му за снабдяване беше случай на „осъзнаване от нашите отдели по доставки на климатичната устойчивост и тази на веригата за доставки като цяло, като елемент, който трябва да се има предвид при всяко решение за покупка, както и стимулирането на тази осъзнатост вътрешно и воденето на статистика за напредъка“, коментира тя на скорошно събитие на FT.
Aldi не е изолиран случай. Много компании бяха принудени да засилят фокуса си върху веригите за доставки - първо поради смущенията, причинени от пандемията от Covid-19, след това поради кризата с енергийните доставки, последвала нахлуването на Русия в Украйна, а сега, още по-трайно, поради непрекъснато нарастващото въздействие на климатичните промени.
Изграждането на устойчивост на бизнеса означава предвиждане на рисковете, вместо изпадането в режим на „кризисна реакция“, отбелязва професорът от London School of Economics (LSE) Суеня Сърмински, която също е управляващ директор по климата и устойчивостта в най-големия застрахователен брокер в света Marsh McLennan и член на Комитета по изменение на климата на Обединеното кралство. Проучване на LSE показа, че анкетираните компании са изразходвали 85 процента за смекчаване на последиците след бедствие и само 15 процента преди събитието.
Въпросът много бавно, но сигурно се придвижва нагоре в дневния ред на корпоративните бордове, отбелязва Сърмински, тъй като работната сила и физическите структури също са застрашени.
Регулирането е друг стимул. Новите данъци, свързани с въглеродните емисии в ЕС, които ще бъдат въведени през следващите четири години, ще принудят компаниите да отчитат целия въглероден отпечатък на своя бизнес.
Например, Aldi е оценила, че 99 процента от емисиите ѝ се генерират от нейните доставчици. Поради това тя работи със стратегически доставчици, отговорни за три четвърти от емисиите, свързани с продуктите ѝ, за да помогне за намаляването им.
Изграждането на транспортна мрежа, която се захранва с електричество или устойчиви горива, е един от най-лесните начини за ограничаване на емисиите, въпреки че наличието на превозни средства, задвижвани с по-чиста енергия, остава трудно в някои страни.
Това означава, че най-продаваните пакети с ядки кашу вече няма да се изпращат от Западна Африка до Виетнам за белене и печене и след това обратно в Европа за опаковане, а ще останат в Африка за целия процес на обработка. Това означава по-малко климатични разходи. Очаквайте глобалните марки да възприемат лозунга „бъдете локални, купувайте местното“.