fallback

Чистите технологии навлизат по-бързо от очакваното

Продажбите на електромобили например се утрояват за последните пет години, сочи доклад на МАЕ

07:50 | 17.07.23 г. 5

Развитието на зелената икономика се случва по-бързо, отколкото мнозина смятат и доказателство за това е развитието на соларните панели и електромобилите. Продажбите на електрически автомобили са се увеличили близо три пъти в последните пет години и през 2022 година са продадени рекордните 10 млн. броя, се казва в годишния доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ), посветен на чистата енергия.

Производственият капацитет на чистите мощности се увеличава до 340 гигавата и сега възобновяемите източници са 30% от енергийните мощности по света, допълват експертите от организацията. Соларните панели се увеличават с 26% на годишна база спрямо 2021 година и секторът е напът да изпълни заложените междинни цели за 2030 година.

Като цяло инвестициите в зелената енергетика през 2022 година се увеличават с 15 на сто на годишна база до 1,6 трлн. долара, което вече показва увереност в енергийния преход, дори и при недобри икономически условия.

Според оценката на МАЕ обаче проблемът е, че развитието не е равномерно във всички краища по света - например 95% от продажбите на електромобили са били реализирани в САЩ, ЕС и Китай. По тази причина и призивите на МАЕ са за международно сътрудничество, така че ключовите за зеления преход технологии да имат разпространение и в развиващия се свят.

Част от новите технологии се развиват по-бързо в сектори, в които разходите започват да намаляват, посочва още МАЕ. Според тях обаче е нужно и известно пренасочване на интереса към сектори, в които емисиите трудно се ограничават - например при транспорта на дълги разстояния.

Съществен напредък на чистите технологии има в строителството, но са необходими още усилия, посочват още от МАЕ в своя годишен доклад. От междинните цели остава и ядрената енергетика, въпреки че новите ядрени мощности са с 40% повече - инсталирани бяха 8 гигавата през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 17.07.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още