fallback

2023 г. вероятно ще подобри рекордите по горещини

След най-горещия май дойде и най-горещият юни, а температурите растат по-бързо от очакваното

18:44 | 08.07.23 г. 14
Автор - снимка
Създател

2023 година е напът да се превърне в най-горещата в историята, откакто се води статистика, предупреждават учени, цитирани от CNN. Те посочват, че климатичните промени ще засегнат живота ни по начин, по който дори още не можем да оценим.

Синоптиците в САЩ и Европа отчитат едни от най-високите температури в своите статистики, посочва още CNN. Данните обаче са едва от средата на 20 век, тоест на по-малко от век, но след най-горещият май, последва и най-горещият юни. В части от Атлантическия океан температурата на водата достигна рекордни стойности - над 5°С по-високи от обикновеното.

Температурата на Арктика е около средната за това време на годината, но ледовете намаляват, което е свързано именно с по-топлите води на океаните.

Горещините са рекордни, но не са изненада за учените, чиито предупреждения се игнорират от години, пише още CNN. Те обясняват климатичните промени с изгарянето на изкопаемите горива, които увеличават парниковите емисии в атмосферата и техният ефект се добавя към естественото затопляне на планетата. Това води до все по-интензивни горещи вълни, екстремни природни явления, топене на ледовете и повишаване на нивото на океаните. Все по-чести стават сушите и наводненията, което означава, че много хора губят препитанието си, защото селскостопанските площи намаляват.

 Горещините влошават силно и условията за труд на селскостопанските работници, допълва АР. По данни на американския Национален институт по здравето смъртните случаи от излагането на горещините в селското стопанство са 35 пъти повече отвсяка друга индустрия. Няма обаче федерални стандарти, които да гарантират здравето и безопасността за работещите по отношение на жегата. Едно от малкото изключения е щатът Калифорния.

Селското стопанство обаче също е източник на емисии, които засилват негативните ефекти от климатичните промени, някои земеделци използват нефективно водните ресурси, или прекаляват с наторяването, допълва още агенцията, а експерти настояват за по-устойчиво развитие на селското стопанство.

И докато високите температури са очаквани, скоростта, с която те се повишават, изненадват учените. През юни температурите са били с около 0,5°С по-високи от обичайното, а обикновено увеличението е с десетки или дори стотни от градуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 08.07.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още