fallback

Джанет Йелън призова Китай да работи съвместно със САЩ по климатичните промени

Сътрудничеството между двете страни е позволило пробиви като Парижкото споразумение

11:19 | 08.07.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пламен Йотински, БТА

САЩ и Китай, като двете най-големи икономики в света, трябва да работят заедно, за да се борят с "екзистенциалната заплаха" от изменението на климата, заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пред китайски правителствени служители и експерти по климата, предаде Ройтерс.

По време на посещението си в Пекин Йелън посочи, че досегашното сътрудничество в областта на изменението на климата между САЩ и Китай е направило възможно глобални пробиви като Парижкото споразумение от 2015 г.. Министърката допълни, че, като добави че и двете правителства искат да подкрепят развиващите се пазари и развиващите се страни в стремежа им да постигнат целите си в областта на климата.

"Продължаващото американско-китайско сътрудничество в областта на финансирането на борбата с изменението на климата е от решаващо значение", заяви Йелън на кръгла маса за климата в Пекин.

"Като двата най-големи емитента на парникови газове в света и най-големите инвеститори във възобновяема енергия, ние имаме както съвместна  отговорност - и способност - да бъдем водещи", каза американският финансов министър.

Като се има предвид мащабът на сътрудничеството между САЩ и Китай, то се счита за жизненоважно за международните усилия за предотвратяване на най-лошите въздействия от изменението на климата, допълва Ройтерс.

Йелън заяви, че финансирането на такива инициативи трябва да се координира ефикасно и ефективно, като добави, че подкрепата на Пекин  за съществуващите многостранни институции за климата като Зеления фонд за климата (GCF) и фондовете за инвестиции в областта на климата, заедно с Вашингтон и други, може да увеличи тяхното въздействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 08.07.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още