fallback

Въглеродните емисии в ЕС прескочиха рекордните 100 евро за тон

От началото на годината емисиите, търгувани на ETS, са поскъпнали с 20% на фона на очакваното икономическо съживяване

16:52 | 21.02.23 г.

Цената на емисиите въглероден диоксид, търгувани през европейската схема ETS, за първи път прескочиха рекордната граница от 100 евро, съобщава Bloomberg. От началото на 2023 година емисиите са поскъпнали с 20% до 100,70 евро за тон на фона на перспективите за икономически растеж в Европа.

Източник: Bloomberg

Според анализатори трендът ще е нагоре през следващите месеци с перспективата за 150 евро за тон въглероден диоксид през следващата зима. Високите цени на газа върнаха въглищата в много държави и това направи търсени емисиите, посочват експертите. Освен това цената на природния газ трайно се задържа на нива около 50-60 евро за мегаватчас, което ще накара компании, които временно преустановиха или намалиха работата си, да се върнат към нормален ритъм.

По данни на европейската статистика бизнес активността през февруари расте с най-бързите темпове за последните девет месеца. Причината е възстановяване на производството и отстраняването на веригите за доставки.

До 2030 година страните от ЕС трябва да намалят емисиите парникови газове с 55% спрямо нивата през 1990 година.

Схемата за търговия с емисии въглероден диоксид беше представена още през 2005 година с цел намаляване на замърсяването, което причинява климатичните промени. Основен принцип е ограничаване на емисиите, а индустриите и компаниите, които не могат да се вместят в определените рамки, купуват емисиите, които не им достигат. По този начин се насърчава екологичното поведение на бизнеса.

ETS обхваща повече от 11 хил. големи предприятия в ЕС и през нея се търгуват около 45% от емисиите на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още