fallback

ЕС постигна споразумение по ключова реформа на въглеродния си пазар

По-бързото намаляване на емисиите ще се осигури чрез изискване около 10 хил. електроцентрали и заводи да купуват разрешителни за въглероден диоксид

10:15 | 18.12.22 г. 2

Преговарящите от страните членки на ЕС постигнаха споразумение рано в неделя за реформиране на въглеродния пазар в блока – основен инструмент за борба с климатичните промени, съобщиха Чешкото ротационно председателство и Европейският съвет, цитирани от Ройтерс.

„Споразумението… ще ни позволи да изпълним климатичните цели в основните сектори на икономиката, като в същото време гарантираме, че най-уязвимите граждани и микропредприятия са ефективно подпомагани в климатичния преход“, коментира чешкият министър на околната среда Мариан Юречка.

Залогът беше способността на ЕС да допринесе за световните усилия за борба с климатичните промени и да постигне целта си за намаляване на нетните емисии на парникови газове с 55% до 2030 г. спрямо нивата през 1990 г.

Постигането на тази цел ще наложи реформиране на въглеродния пазар на ЕС, за да се намаляват емисиите по-бързо, което ще стане чрез изискване около 10 хил. електроцентрали и заводи да купуват разрешителни за емисии за въглероден диоксид, когато замърсяват въздуха.

Преговарящите имаха разногласия относно това колко бързо да прекратят безплатните разрешителни за емисии, които ЕС дава на индустриите си, за да ги защити от чуждестранна конкуренция. Тези разрешителни ще приключат постепенно, докато ЕС въвежда на етапи въглероден граничен данък, който цели да предотврати опасността местни компании да бъдат подкопани от чуждестранни конкуренти.

След 30-часови преговори, които започнаха в петък, преговарящите се договориха за повишаване на общата цел за съкращаване на емисиите в сектори, включени в Европейската система за търговия с емисии, до 62% до 2030 г., съобщи Европейският съвет в комюнике.

Преговарящите са решили още да определят нова база за „общия таван на емисиите в идните две години от съответно 90 и 27 млн. разрешителни и да повиши тавана върху степента на съкращаване за година с 4,3% от 2024 до 2027 г. и 4,4 от 2028 до 2030 г.“, се допълва в съобщението.

Ще бъде създаден Социален климатичен фонд, който ще подпомага уязвимите домакинства, микропредприятия и транспортни потребители да се справят с последиците от една система за търговия с емисии за сгради, пътен транспорт и горива за допълнителни сектори, става ясно от съобщението.

Предварителното споразумение трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и Европейския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 18.12.22 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още