fallback

Близо 130 кг хранителни отпадъци е изхвърлил всеки европеец през 2020 г.

България е на едно от първите места по най-малко количество хранителни отпадъци, генерирани от ресторанти и домакинства

17:25 | 25.10.22 г.

През 2020 г. - първата година от пандемията от Covid-19, в Европейския съюз са били изхвърляни средно по 127 кг хранителни отпадъци на глава от населението. Домакинствата са генерирали 55% от хранителните отпадъци, което се равнява на 70 кг на глава от населението. Останалите 45% са били отпадъци, генерирани нагоре по веригата на хранителни доставки, сочат последните данни на Евростат.

Борбата с потребителските хранителни отпадъци остава предизвикателство както в ЕС, така и на глобално ниво. Изхвърлената храна от домакинствата е почти два пъти повече от хранителните отпадъци, генерирани от секторите на първично производство и производство на хранителни продукти и напитки (съответно 14 кг/11% и 23 кг/18% на глава от населението). А това са сектори, при които има стратегии за намаляване на отпадъците от храни, например чрез използването на изхвърлени части като странични продукти.

Графика: Eurostat

Ресторантите и хранителните услуги формират 12 кг хранителни отпадъци на човек (9%), а търговията на дребно и друго разпространение на храни е секторът с най-ниско количество изхвърлени храни – 9 кг (7%). Влиянието на блокадите заради Covid-19 върху тези два фактора все още се анализира.

При сравнението на отделните страни държавата, която изхвърля най-много храна на глава от населението, е Кипър с 397 кг, следвана от Дания с 221 кг и Гърция със 191 кг. На дъното пък са Словения (68 кг), Хърватска (71 кг) и Словакия (83 кг), а България е следваща с 86 кг.

В същото време обаче страната ни е на трето място по хранителни отпадъци от първично производство с 33 кг на глава от населението. Преди нас са единствено Кипър с 49 кг и Гърция с 35 кг.

За сметка на това България е сред лидерите с генериран отпадък от ресторанти и хранителни услуги само с 2 кг на човек – количество, споделяно от Литва и Унгария, а преди нас е единствено Словакия с 1 кг.

При отпадъка от домакинствата пък сме начело на класацията само с 26 кг на глава на населението. На последно място е Португалия със 124 кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 25.10.22 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още