fallback

Как конструирани влажни зони пречистват отпадъчни води в бита?

Инсталацията не е скъпа, не изисква и експлоатационни разходи

20:45 | 20.10.22 г.

Нов метод за пречистване на отпадъчни води, различен от конвенционалните методи, представя учен от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

Д-р Росен Иванов е автор на проекта за конструирани влажни зони за пречистване на вода с паралелен добив на енергия. Той е създал пилотна инсталация, която показва много добър ефект на пречистване на основните замърсители от битовите отпадъчни води, както и дава добър добив на енергия.

„Конструираната влажна зона представлява хидроизолиран басейн, в който са оптимизирани естествените процеси на биологично пречистване на отпадните води. Благодарение на биохимичните и електрохимичните процеси, които протичат в системата при това пречистване, е възможно генериране на паралелен добив на енергия. Инсталацията е подходяща както за домакинствата, така и за пречистване на промишлени отпадъчни води“, разказа д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски, в рубриката Made in Green на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„В момента изпробваме различни варианти за съхранение на тази енергия и оптималното ѝ използване след това”, посочи събеседникът. И обясни, че този вид пречистване на отпадъчни води е по-евтино в сравнение с конвенционалните методи, не изисква енергия, не изисква човешко обслужване след пускане в експлоатация.

„За битови клиенти, хотели, вилни зони, които нямат достъп до канализация, отпадъчните води могат да бъдат сериозен проблем, а конструираните влажни зони са ефективно решение“, подчерта д-р Иванов.

Пречистената отпадъчна вода се използва за напояване, с което се намалява количеството употребена прясна вода за поливни нужди.

Инсталацията като капиталови разходи не е скъпа, не изисква след това експлоатационни разходи и е по-евтин заместител на конвенционалните методи за пречистване. Основните растения, които се използват, са водолюбива растителност - папур, тръстика, поясни д-р Иванов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 20.10.22 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още