fallback

Токът и газът за бизнеса у нас са едни от най-евтините в ЕС

Гъзът за индустрията е поевтинял съществено в целия ЕС, сочат данните на Евротаст за първото полугодие

21:16 | 28.10.24 г.

Цената на електроенергията за стопанските потребители в България е сред най-ниските в ЕС, сочи статистиката на Евростат. Според данните през първото полугодие средната цена на тока за индустрията у нас е малко над 0,10 евро за киловатчас. Най-евтина е електроенергията във Финландия (0,092 евро за киловатчас) и Швеция (0,094 евро за киловатчас).

Средно цената за бизнеса в общността през първото полугодие е 0,186 евро за киловатчас, сочат данните на статистическата служба на ЕС. Най-високите сметки за електроенергия е плащала индустрията в Ирландия (0,25 евро за киловатчас), както и в Кипър и Германия.Над средното за ЕС е цената за стопанските потребители в Унгария (около 0,22 евро за киловатчас), но в същото време в страната цената за домакинствата е най-ниската в общността - 0,109 евро за киловатчас.

Цената на електроенергията за домакинствата у нас също е една от най-ниските в ЕС. През първото тримесечие тя достига почти 0,12 евро за киловатчас. Разликата между най-високата и най-ниската цена на тока за бита е много широка - домакинствата в Германия например плащат по почти 0,39 евро за киловатчас, а в Ирландия и Дания - по 0,37 евро.

През първото полугодие цените за бита в ЕС се повишават със средно 2%, което като цяло е отражение от премахването на субсидиите, плащани от правителствата заради скъпата електроенергия. Спрямо първата половина на 2023 година обаче цените намаляват, което не е изненадващо на фона на рекордните цени за електроенергия в първите шест месеца на миналата година.

Данните на Евростат показват, че цените на електроенергията за бита в ЕС намаляват в 16 и намаляват в 11 държави.

Цената на природния газ за бизнеса намалява

Цената на природния газ за индустрията намалява във всички 25 държави от 27-те в ЕС, които дават статистическа информация за полугодието. Най-съществено е понижението в Латвия и Литва (с по-около 45%). В България цената на газа се понижава с около 40 на сто.

Данните на Евростат показват, че освен това суровината е с най-ниската цена у нас - 0,034 евро за киловатчас. Около това ниво е цената на газа и за Гърия и Литва. Средно цената на газа за стопанските потребители в ЕС през първата половина на годината е почти 0,062 евро за киловатчас.

Най-висока е тя в Швеция (0,099 евро) и Финландия (0,085 евро), но и в двете държави потреблението на  газ е много ниско. Около средното за общността е цената на газа в Нидерландия, Полша, Словакия, Германия и Унгария.

Цената на газа за домакинствата в ЕС намалява минимално спрямо второто полугодие на 2023 година. Тенденцията за спад изглежда устойчива след рекордните цени от средно 0,1186 евро за киловатчас в ЕС през първата половина на 2023 година.

Най-евтин е газът в Унгария - 0,027 евро за киловатчас, следвана от Хърватия (0,044 евро) и Румъния (0,058 евро). На обратния полюс е Швеция, където цената на газа за домакинствата е 0,11 евро за киловатчас.

Цената газа за българските домакинства е под средната за ЕС - около 0,06 евро за киловатчас, сочат още данните на Евростат. Спрямо второто тримесечие на 2023 година тя намалява с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още