fallback

ЕС напълни предсрочно газохранилищата до 95% от капацитета им

Българското "Чирен" е пълно "догоре", съобщи операторът "Булгартрансгаз"

16:04 | 28.10.24 г. 1

Газохранилищата в Европейския съюз (ЕС) са пълни до малко над 95,5% от капацитета им, сочат данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Според регламент на Европейската комисия (ЕК) страните от общността трябва да посрещнат зимния сезон (1 ноември) с пълни до поне 90% от капацитета им газохранилища. Мярката беше въведена по време на кризисната 2022 година и според нея дори и държави без газохранилища (като Гърция) трябва да поддържат стабилен буфер при недостиг през зимните месеци.

Справката показва, че дни преди крайния срок само две държави от ЕС още не са изпълнили това изискване - Дания и Латвия. Те са запълнили по-малко от 80% от капацитета на своите газохранилища.

По данни на оператора "Булгартрансгаз" българското газохранилище "Чирен" е пълно "догоре". 12 са компаниите, които съхраняват газ в съоръжението - 7 български и 5 международни. Голяма част от капацитета е запазен от обществения доставчик "Булгаргаз". В региона газохранилища има само в България и Румъния, което обяснява и интереса на международните компании към "Чирен". 

Данните на GIE сочат още, че извън ЕС Великобритания е запълнила малко над 62% от капацитета си за съхранение на газ, а Украйна - почти 29%. Украйна обаче притежава 12 газохранилища с капацитет от над 31 млрд. куб. метра, наследство от времето, когато беше основното трасе на руския природен газ за Европа. Страната се готви да спре транзита на руския газ от 1 януари 2025 година. През миналата зима Киев разчиташе основно на местния добив, за да покрие нуждите си от газ. 

Преди началото на зимата цената на природния газ на нидерландската платформа TTF се търгува при най-високата си цена от началото на годината. Контрактите за ноември затвориха търговията в петък (25 октомври) при малко над 43 евро за мегаватчас. Днес (28 октомври) има малка промяна, но в рамките на около 3% до 42 евро за мегаватчас.

Преди година обаче цената на газа беше малко над 55 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още