fallback

Путин не спомена "Турски поток" като алтернатива на транзита на газ през Украйна

През 2025 г. Русия може да използва газопроводите "Ямал Европа" и оцелялата тръба на "Северен поток 2", каза руският президент

22:09 | 25.10.24 г. 6
Автор - снимка
Създател

Русия не се отказва от доставките на природен газ за Европа и може да използва алтернативи, ако Украйна не продължи договора за транзит на руски газ през следващата година. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Като алтернативи той посочва газопроводите "Ямал Европа" и единствената оцеляла тръба от проекта "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Тя обаче е част от разширението "Северен поток 2", което така и не получи лиценз за работа от германското правителство след началото на войната в Украйна.

Тръбата е работеща, каза Путин и допълни, че зависи само от желанието на Германия, за да заработи. В Берлин още през 2022 година намериха заместителя на руския природен газ, изграждайки терминали за втечнен газ. "Работещ" маршрут е "Ямал" през територията на Полша, който е затворен по искане на полската страна, отчете още Путин.

Руският президент не спомена като алтернатива работещият "Турски поток" и продължението му през България - "Балкански поток", през който минава руският газ за Сърбия, Северна Македония и Унгария. Путин коментира, че Москва би продължила да пренася газ и през Украйна, но Киев отказва тази опция.

Припомняме, че транзитът на руски газ през Украйна беше договорен в последния момент - в края на 2019 година по време на първата и единствена лична среща между Путин и украинския президент Володимир Зеленски. Тогава Москва дълго време отказваше да преговаря, настоявайки "Нафтогаз" да се откаже от арбитражни искове срещу "Газпром".

Товага строителството на "Северен поток 2" беше в ход и в Русия очакваха скоро да заобиколят напълно Украйна при доставките на природен газ за Европа.

В крайна сметка по време на среща в Париж двете страни направиха взаимни отстъпки и беше подписан петгодишен договор, който изтича на 31 декември 2024 година. В него има и анекс за продължаване на транзита при съгласие на двете страни.

След началото на пълномащабната война през 2022 година отношенията между двете страни бяха преустановени. Киев на няколко пъти съобщи, че няма да удължи договора с "Газпром", а и продължава да го изпълнява, за да спази ангажиментите си към своите европейски съюзници.

През Украйна газ в момента получават Словакия, Чехия и Австрия. От тях единствено Словакия се оплаква от ситуацията и опитва да накара Киев да преосмисли позицията си. Страната има достъп до газовите мрежи на съседите си, но тогава ще трябва да плаща повече транзитни такси за доставките на природния газ.

В началото на октомври вицепремиерът Александър Новак коментира, че купувачите на руски газ трябва сами да си намерят начин да го получат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 25.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още