IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втори хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира" по план ще заработи отново в началото на 2025 г.

Това стана ясно след проверка на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов

21:00 | 24.10.24 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

Възстановяването на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“ напредва в съответствие с предварително заложения график, изтъкват от Министерството на енергетиката.

В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в експлоатация на хидроагрегат 2 на централата чрез прилагане на специално разработено иновативно решение за модификация на турбинната част.

Вече е завършена рехабилитацията и монтажът на статора на генератора и на турбината на хидроагрегат 2. Планира се в началото на ноември монтажът на целия хидроагрегат да бъде завършен, така че, след необходимите изпитвания и проби, съоръжението да бъде пуснато в експлоатация от началото на 2025 г. Това установи министърът на енергетиката Владимир Малинов, който провери на място напредъка на възстановителните дейности.

След завършването на ремонта на хидроагрегат 2, предстои по същия метод да бъде възстановен и хидроагрегат 3 на централата. За другите два хидроагрегата  - 1 и 4 – „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) инициира процедура за пълната им подмяна, с което ще се гарантира устойчивата дългосрочна работа на ПАВЕЦ „Чаира“.

„Изпълнението на мащабния проект за възстановяване на най-голямата ПАВЕЦ на Балканите има ключова роля за успешното интегриране на нарастващото производство от ВЕИ в синхрон с целите за декарбонизация и устойчиво развитие на енергийния отрасъл“, коментира при посещението си в ПАВЕЦ Чаира министър Малинов.

В рамките на инспекцията си на енергийни обекти той посети и подстанция Попинци 110/20 kV на територията на мрежовия експлоатационен район на ЕСО в Пловдив. Тя е част от пръстена между подстанциите Алеко и Златица, който има ключово значение за електроснабдяването на индустриалния район около Панагюрище.

„Дигитализирането на подстанциите Попинци 110/20 kV  и Вълчедръм 110/20 kV (която бе проверена вчера) като част от мащабния проект на ЕСО ще осигури възможност за увеличаване на техническия капацитет за присъединяване на нови ВЕИ мощности към електроенергийната система с поне 4500 MW“, каза при проверката министър Малинов.

Той изтъкна, че развитието на конкурентен, прозрачен и устойчив енергиен отрасъл е основен приоритет в работата на Министерството на енергетиката, а изпълняваните от енергийните дружества проекти са основна предпоставка за изпълнение на този приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 ден
До: кукурутко: Хлорпромазин! Дълбоко мускулно. Спешно! Книжка имаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: "00", гъбар , отивай да наваксваш в руската статия, за тука не ти стига пипето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 13
гъбко
преди 1 ден
До: тиквеникатошконеземнопрозззтияттъпунгер007 Пиши си там за скъзитата ве, повече ти се получава, по лови дикиш! И понеже е доста видно в парламента кой точно гласува против това, да имаме инсталирани батерии, които да преразпределят дневният излишък от фотоволтаиците във вечерният пик на търсене, не се упражнявай по темата некадърно! Също така е много видно в парламента кой гласува против морският вятър, дето турбините ще пречат на цацата! Румъния, Турция и Гърция обаче не им пречи и строят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 12
гъбко
преди 1 ден
До: До: тиквеникатошконеземнопрозззтияттъпунгер007 Ахаххаххххаха , пиши си там за скъзитата ве, повече ти се получава, по лови дикиш! Пропаднали некадърници! Три пъти фалирахте държавата за 45г - ТРИ ПЪТИ! Оставихте тотална разруха! Във всичко! В момента имаме пътища, енергийна система, производства, строителство, изградена и действаща пенсионна и здравна система! Хората спряха да напускат! Даже идват от други места и се заселват тук! Членове сме на ЕС, ОИСР, НАТО - водещи световни организации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 11
гъбко
преди 1 ден
До: тиквеникатошконеземнопрозззтияттъпунгер007 Ахаххаххххаха , пиши си там за скъзитата ве, повече ти се получава, по лови дикиш! Нъл си фабрикантско чедо ве? Защо от 1990 насам с малко прекъсване имаме постоянно излишък по капиталовата сметка ве? Че последните години вече гони и минава $1млрд! Това какво означава ве? Неандерталец некадърен! Знаеш ли какво означава това ве? Дееевваа и профанизираният тъъъпп на гьоннн политкомисар! С претеньии за образован интелект!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 ден
До: alex8712Само един хидроагрегат кво влияние да окаже.Той е 216 мвт, соларите са над 3 гвт. Ако има някво влияние , ще е минимално..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 ден
До: поссерко: Знаеш ли я приказката за *Сливи за смет*? Не вие сте изнесли софтуер за 4 млрд., а Вистеон и разни аутсорсъри като него. Както са дошли, така и ще си дигнат дърмите някой ден и тогава ни ток, ни софтуер. Ще си изнасяте вашите слливви миризливи заедно с тъппитте ви глави, защото тук няма да имате с какво да си плащате турския и гръцки ток. Мега енергетика сътворихте, щом от Македония постоянно внасяте. Еббаххте й ммайчицата на тази държавица, за която свестни хора крръв са лели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 ден
До: смръдко: Защо, на теб вече за скъзита, индустриални компютри и графични станции не ти ли се пише? Или ги редуваш с други теми от Академията по Панталогия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 17
гъбко
преди 1 ден
До: тиквеникатошконеземнопрозззтияттъпунгер007 Ахаххаххххаха , пиши си там за скъзитата ве, повече ти се получава, по лови дикиш! България 80-те години бешена режим на токът! Тука има тука нема две на две! Неандерталец некадърен! За цялата 2023 сме внесли ток от Турция за $101млн, а сме изнесли ток за $40млн, което прави отрицателен баланс от $61млн. А през това време сме изнесли само софтуер за $4млрд!! правиш ли неква разлика велешпернепоръбен?!?! $60млн и $4млрд?!?! Дай нещо за скъзитата са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 ден
От #2: Посочените от #2 числа да се четат като МВт/ч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още