IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Европа се опитва да обуздае вятъра?

Първият офшорен парк в Европа и света се появява в началото на 90-те години на миналия век и оттогава индустрията измина дълъг път

08:07 | 26.10.24 г. 22
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 1973 година арабските държави членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) наложиха петролно ембарго на САЩ и други европейски държави, които поддържат Израел заради войната от Йом Кипур. Цената на петрола се утроява, скачат цените на електроенергията, а в този момент Дания разчита на вноса на горива за 90% от своето енергийно потребление, разказва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в своя поредица, посветена на инвестициите в зелена енергия.

За 16-годишния тогава Хенрик Стийсдал и неговото семейство, което управлява малка ферма, както и за много от домакинствата в страната, сметките за електроенергия стават непосилни, а покупките на алтернативни източници на енергия (в страната по това време вече се появяват малки вятърни турбини в отдалечените региони) - невъзможни.

Така Хенрик започва да експериментира със собствени турбини, опивайки се да помогне на семейния бюджет. През 1979 година продава на Vesta, тогава компания за производство на кухненско оборудване и електроуреди, своите първи разработки. 50 години по-късно датската компания е най-големият производител на вятърни турбини, а Хенрик Стийсдал - едни от най-търсените инженери в областта. На 67 години той все още има идеи за разработки и огромно желание да продължава да предлага иновации. "Имаме нужда от вятърната енергия сега", твърди той.

Вятърната енергия в Европа изминава дълъг път от 70-те години на миналия век досега - първата вятърна централа се появява в Гърция през 1982 година, но пробивът всъщност идва десетина години по-късно, когато Дания изгражда първият офшорен вятърен парк с капацитет от 5 мегавата. Днес присъединеният капациет е 255 мегавата и вятърната енергия през 2023 година надминава произведената от природен газ електроенергия.

Вече има турбини с капацитет от 15 мегавата, чиито перки са по-големи от футболно игрище.  Секторът преминава през сътресения заради по-високите цени на металите, прекъснатите заради войната вериги на доставки и забавяне на нови проекти. Представителите на бизнеса настояват за по-добър достъп до финасиране.

Добрата новина е, че знаем как

Добрата новина е, че Европа знае как да осъществи своите "вятърни" планове, казва Стийсдал.Той посочва някои стъпки на датското правителство, включително и фиксирани цени на енергията от вятърните централи, които подкрепят сектора през годините.

Плановете на Европейския съюз (ЕС) са до 2030 г. само вятърните турбини да произвеждат 35% от електроенергията в ЕС, а до 2050 година - 50%. Това е голямо предизвикателство на днешния фон - по данни на екологичната организация Ember, цитирани от Euronews, през миналата година вятърът е имал дял от 18% от енергийния микс на ЕС (общо произведени 475 тераватчаса електроенергия). Все пак за първи път вятърните паркове изпреварват производството на газовите централи (17%) и остават напред и спрямо соларните панели (17%).

В Дания вятърните централи държат 58% дял от енергийния микс, а в Германия са произведени 114 тераватчаса електроенергия от вятъра.

Бум в зелената енергия като цяло в ЕС донесе войната в Украйна - възобновяемите енергийни източници са тези, които дават независимост на континента. "Използвате вятъра, използвате слънцето, използвате водата - всички те са местни източници и са достъпни", коментира Алесандро Боски, ръководител на звеното за възообновяема енергия на ЕИБ.

Средиземно море е голямото предизвикателство за вятърната индустрия

Средиземно море е по-голямо предизвикателство за вятърната индустрия заради по-дълбоките води в близост до брега, смятат в ЕИБ. В същото време такива проекти биха били много полезни, защото терените на сушата в региона са ограничени.

Офшорни паркове в Средиземно море биха променили изцяло ситуацията. Изграждането им навътре в морето би направило турбините и много по-приемливи за местното население, отчитат още експертите на инвестиционната банка.

Но е трудно да се намерят инвеститори в първите проекти - например интересът към плаващи турбини, които биха били работещ вариант за Средиземно море, е много ограничен. В сектора коментират, че разположени навътре в морето турбините работят по-ефективно - там вятърните течения са постоянни. Опитът показва, че изградените досега плаващи централи са устояли и на най-сериозните бури с 20-метрови вълни през 2023 г. край бреговете на Португалия.

Офшорните вятърни паркове имат още много предизвикателства - най-вече инфраструктурата за довеждане на произведената от турбините електроенергия до брега. Слабото място на зелената енергетика на този етап все още е мрежата и това е валидно за повечето държави от общността. 

Но вероятно един от най-сериозните проблеми е отражението, което имат турбините върху околната среда - птиците използват същите въздушни течения при миграцията си, пасажите на рибите също минават покрай тях и рибарските общности обикновено са силни противници на офшорните паркове. В България и туристическата индустрия се опасява, че гледката на турбини в морето може да отблъсне идващите да почиват на брега на Черно море.

Другата важна стъпка са батериите и съхранението  на произведената електроенергия, което е в начален етап на своето развитие.

Зелени инвестиции

По данни на ЕИБ страните от ЕС са инвестирали 110 млрд. евро в нови зелени мощности през 2023 г. Това е 10 пъти повече спрямо инвестициите в проекти, свързани с изкопаеми горива. Банката е инвестирала 21 млрд. евро в зелени проекти, а само във вятърни паркове средствата достигат 3,4 млрд. евро.

От една страна, зелената енергия помага за енергийната независимост на ЕС, а от друга - за изпълнението на климатичните цели, пише още ЕИБ. Европейската комисия (ЕК) има за цел да намали емисиите въглероден диоксид с 55% през 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Въпреки възхода обаче изглежда, че зеленият преход е прекалено амбициозен за възможностите, които имат производствените мощности. Данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ) например показват ръст на производството на въглищните централи и причината за това е по-бързото увеличаване на търсенето на енергия, отколкото ВЕИ проектите могат да предложат.

Въглищата са най-познатият енергиен източник и са естествен избор в много държави, където има и собствени залежи на въглища. Това именно е случаят в Китай.

По данни на Bloomberg NEF през 2023 г. в Китай са инвестирани 676 млрд. долара в зелена енергия - 38% от всички зелени инвестиции по света (1,8 трилиона долара и включва средствата, вложени в мрежата, съхранение на енергия, улавяне на въглеродни емисии и т.н.). Страните от ЕС са инвестирали в тези дейности 360 млрд. долара през миналата година, сочат още данните на агенцията.

Но това не е достатъчно и потреблението на въглища в Китай паралелно расте, правейки енергийният преход неочаквано по-мръсен от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 26.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 0
Tikva007
преди 16 часа
До: тъпко: Може и да не си чувала, или да си пропуснала тази лекция в Академията по панталогия, но един консуматор, за да консумира каквото и да е количество електроенергия в продължение на един час, някой или нещо трябва да му подава това количество в продължение на един час. Да не се опитваш да кажеш, че роторът на тази турбина прави един оборот за един час? Или днес не си издържала на изборното напрежение и правиш отчаян опит да се задържиш в топ 6 от 40 иддиотта на национално ниво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
Tikva007
преди 16 часа
До: тъпко: И колко е консумацията на един квартал и къде е регламентирана мерната единица за товар *един квартал / час*? Защото квартали различни, нали: И Сохо в Ню Йорк е квартал, и Младост 1 е квартал, и Кючук Париж е квартал, и Максуда е квартал - кой точно консумира 26 МВт. за един час и как сметна колко точно МВт/ч генерира турбината за един оборот? Разкажи, как направи сметката? Или пак се ннассра от много експертиза по панталогия? Жалка история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 6
гъбко
преди 1 ден
До: sosi С наличните материали и технологии ... :))) ... нямаме достъп до нещо извънземно все още. Въпросът е колко е устойчиво във времето, каква поддръжка ще изисква. Аз лично на китайски технологии в сферата на енергетиката не бих се доверил. Нямат натрупан опит. Идеята на големите офшорни турбини по принцип е, че ловят постоянният вятър на 90-100м над морската повърхност. На по-ниско е по-слаб и непостоянен, горе е по-устойчив. Един оборот на такава турбина дава ток на един квартал за 1 час!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
sosi
преди 1 ден
Най-голямата турбина вече е не 15МВ, а 26МВ. Някаква лудост - 270м диаметър. И до тук стигнахме. Не знам с какви материали и технологии го постигат.https://balkangreenenergynews.com/china-breaks-records-with-offshore-onshore-wind-turbines/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 ден
До: гъбко заимава се с пресушаване на дамаджани... до сега не съм забелязал да разбира от никаква наука! Интересно ми е да обясни причините и защо се образува на вятъра, учи се в средното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
гъбко
преди 1 ден
До: Pyramid Хаха! Кажи верно са, нали с физика се занимаваш? Колко забавя вятъра едно дърво, дето е 100 пъти по-гъсто от една вятърна турбина, и дърветата са милион пъти повече от най-големите и гъсти вятърни паркове. Речи са как дърветата прецакват вятъра и с колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 ден
"Обуздава ето на вятъра го забавя а това, води до наводне ия в средна и западна Европа и дълготрайни суши по нас. България, тези "приятели", ще я превърнат в пустиня а тук им се радват. Нелепост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 11
гъбко
преди 1 ден
До: тиквеникатошко007 Кат немаш с кво да засереш темата и почваш с политсказките и безсмислиците? Теб кво те грее кво си пишем с khao та рипаш? Нали си космалат мъжага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 17
гъбко
преди 1 ден
До: mr. Yoda Хаха! За Еуропата не знаеме, ама едни такива дето взимаха копейки за промотиране на ру33ийски степни изпарения, вече правят така. Даже и магазинчетата за отвари затвориха. Явно им ареса да правят така, като вятъра! Женя Ватмана ви е научил от правене като вятъра да правите кинти, а? Палавници такива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 ден
еуропата ЩЕ прави като вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още