fallback

"Булгаргаз" поиска увеличаване на цената на газа с почти 8% от ноември

Пазарите в Европа са изцяло под натиска на конфликта в Близкия изток

14:07 | 21.10.24 г.

"Булгаргаз" е поискал от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличаване на цената на газа с почти 8% до 68,49 лева за мегаватчас през ноември. На 1 октомври регулаторът одобри цената на газа от 63,72 лева за мегаватчас.

На годишна база обаче цената е съществено по-ниска - на 1 ноември 2023 година "Булгаргаз" изненадващо поиска рязко увеличение от около 60 лева за мегаватчас през октомври до малко над 82 лева за мегаватчас. Тогава пазарите реагираха силно негативно на атаката на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

Сега търговията отново е под влияние на напрежението в Близкия изток и след 27,50 евро за мегаватчас на 22 февруари, днес (21 октомври) търговията започва с цена от 40 евро за мегаватчас на нидерландската платформа TTF. Контрактите за ноември поскъпнаха с повече от 2% в  сутрешната търговия, след като през уикенда дрон на "Хизбула" се разби в близост до дома на премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

От заявлението на "Булгаргаз", публикувано от КЕВР, е видно, че през ноември компанията ще купува тръбен газ от "Азербайджан, втечнен газ от Total (с доставка през Александруполис) - остатъците от октомври и доставки по договора през ноември, както и от газохранилището "Чирен", което ще балансира търсенето. Потреблението на газ ще се увеличи - "Топлофикация - София" вече съобщи, че започва да  пуска парното в столицата.

Компанията ще представи прогнозите си за следващия месец по време на открито заседание в КЕВР, насрочено за 30 ноември. Регулаторът ще определи цената на закрито заседание на 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още