fallback

МАЕ: Ръстът в търсенето на петрол ще се забави съществено през 2024 г.

Пазарите са изцяло под влиянието на напрежението в Близкия изток

11:30 | 16.10.24 г.

Ръстът в търсенето на петрол през 2024 г. ще бъде едва 900 хил. барела на ден, а през 2025 година - към 1 млн. барела, се казва в прогнозата за развитието на петролните пазари на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Анализаторите отбелязват, че това е съществено забавяне спрямо времената след пандемията от коронавируса (2022 - 2023 г.), когато годишният ръст надвишаваше средно 2 млн. барела на ден.

Основната причина е Китай, отчитат още от агенцията и посочват, че през минали години ръстът в търсенето на петрол в страната форираше 70% от ръста в световен мащаб. Днес този дял е едва 20 на сто.

Според данните за септември доставките на петрол на пазарите намаляват с 640 хил. барела до 102,8 млн. барела на ден. Причината е намаляване на добивите в Либия, Норвегия и Казахстан.

Допълнително влияние ще окаже и сезонът на ураганите в САЩ, които вече нанесоха щети по крайбрежието на Флорида.

Като цяло страните извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техния партньор Русия (обединението, познато като ОПЕК+) увеличават доставките на пазар с 1,5 млн. барела на ден за 2024 година.

Въпреки данните за спад на доставките и резервите от горива (с 22,3 млн. барела през август и допълнително и през септември), пазарите са изцяло под влияние на случващото се в Близкия изток. Търговците са под напрежение в очакване на реакцията на Израел на ракетен обстрел от страна на Иран.

В първите дни на октомври европейският сорт Брент поскъпна с 8 долара за барел и се задържа на нивото около 75 долара за барел. Това е с повече от 10 долара по-евтино спрямо същия период на 2023 година, допълва още МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още