fallback

Унгария води преговори за ново увеличаване на доставките на руски газ

Доставките ще минават през "Турски поток" и България, става ясно от интервю на външния министър

15:04 | 15.10.24 г. 1

Унгария води преговори за увеличаване на доставките на руски природен газ от "Газпром", става ясно от интервю на външния министър на страната Петeр Сийярто пред РИА Новости. Части от интервюто бяха разпространени в унгарските медии. В тях той отчита, че руската газова компания е поела ангажимет да увеличи количествата газ до края на 2024 година, а допълнително е подписано споразумение за още газ през 2025 г.

"Газпром" съобщи на 10 октовмври, че в рамките на Петербургския международен газов форум се е провела среща между Сийярто и ръководителя на компанията Алексей Милер. По време на разговорите е подписан Меморандум за сътрудничество по отношение на възможностите за увеличаване на доставките.

Сега Сийярто отбелязва, че новите количества ще минават през "Турски поток" и продължението на тръбата през България ("Балкански поток"), пише унгарското издание Index. Във своя профил във Facebook унгарският дипломат написа, че цената, по която Будапеща ще получава газа, е конкурентна, а доставките - сигурни.

Будапеща подписа договор за доставка на природен газ с "Газпром" в края на 2021 г., в който беше предвидено по-голямата част от доставките да минават през "Турски поток", заобикаляйки Украйна. Тогава беше договорено Унгария да получава 4,5 млрд. куб. м газ годишно. След това по време на войната в Украйна бяха подписани и няколко анекса.

Унгария получи силни критики по време на изслушване на премиера Виктор Орбан в Европейския парламент. Европейски депутати отбелязаха, че докато страните от Европейския съюз (ЕС) се стремят да намалят енергийната си зависимост от Русия, Унгария прави точно обратното.

Германски журналист от ZDF провокира Сийярто по време на посещението му Санкт Петербург с въпрос защо участва в конференцията на "Газпром". Унгарският външен министър заяви категорично, че всяка държава има своето суверенно право да избира къде да изпраща своите министри и сподели видео от спора в социалните медии.

 В началото на лятото Виктор Орбан посети Киев и Москва, заявявайки своята миротворческа мисия, но по-късно призна, че и двете страни са отказали неговата модераторска роля.

Според портала 444.hu при последната си визита в Русия (11-а от началото на пълномащабната война) унгарският дипломат е отбелязал, че вина за войната в Украйна носи Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), която не отговори на исканията за гаранции на Русия. "За съжаление тази дискусия не се състоя", е отбелязал той пред руската медия.

Припомняме, че тогава Москва настоя за връщането на границите на Алианса в Европа към 1997 година, тоест без Източна Европа, включително и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още