fallback

Унгария ще може да използва изцяло неруски петрол едва в края на 2026 г.

Страната е критикувана от Брюксел заради енергийната си зависимост от Москва

15:28 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгарската MOL ще може да преработва изцяло неруски петрол едва в края на 2026 г., пише Ройтерс. Това е забавяне с около година спрямо плановете отпреди година. През април 2023 г. от компанията коментираха, че в края на 2025 г. или най-късно в началото на 2026 г. ще могат да избира руски или изцяло неруски петрол да използват в своите рафинерии.

MOL има две рафинерии - в Унгария и в Словакия, и в момента разчита на доставките на руския сорт "Уралс" през петролопровода "Дружба". Съоръженията могат да работят с не повече от 30-40% неруски петрол към този момент. До края на годината този процент може да се повиши до около 50%, ако компанията бъде принудена (заради изтичане на изключенията, дадени от ЕК - б.р.).

ЕС наложи ембарго на вноса на руски петрол през морски терминали в края на 2022 година, но даде и възможност на няколко държави да настроят производството си. България получи отсрочка до края на 2024 година, но още в началото на тази година рафинерията в Бургас вече работи изцяло с неруски петрол, купувайки суровината от различни дестинации, включително и от Казахстан, чийто петрол е със същите характеристики, както "Уралс".

Унгария, Чехия, Австрия и Словакия обаче нямат свои терминали и затова доставките през "Дружба" не бяха забранени. През лятото Украйна наложи санкции на "Лукойл" и спря доставките на петрола на компанията през петролопровода, което предизвика остра реакция в Унгария и Словакия. В крайна сметка се оказа, че няма заплаха за енергийната сигурност на двете държави, а в Брюксел се чуха гласове, че Будапеща не прави достатъчно, за да намали енергийната си зависимост от Москва.

Сега очакванията са, че изцяло неруски петрол MOL ще може да приема след две години, когато бъдат завършени инвестиции на стойност 500 млн. долара. Ройтерс отбелязва, че през 2023 година заявките бяха, че ще бъдат вложени между 500 млн. и 700 млн. долара, тоест компанията е в долния край на плановете си за промяна в насоката на производството.

Унгария може да купува петрол през терминал в Хърватия и от MOL отбелязват пред Ройтерс, че са сключили дългосрочно споразумение за доставки през Адриатическия петролопровод, но без да дават подробности за обемите и транзитните такси, които според компанията са твърде високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още