fallback

Италия има план да се върне към ядрената енергия с малки модулни реактори

Страната спря развитието на сектора след аварията в Чернобил

11:02 | 11.10.24 г.

Италианското правителство търси начини как да използва новите технологии в ядрената енергетика, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката по-рано през седмицата. Според източници на Ройтерс Рим обмисля две опции за строителство на нови реактори - Westinghouse или EDF.

Развитието на ядрената енергетика в Италия беше спряно с референдум през 1987 година (след аварията в Чернобил). Нежеланието на италианците да имат ядрени реактори беше потвърдено с ново допитване през 2011 година (след аварията във Фукушима). Въпреки това обаче страната е запазила своята експертиза, смятат в ядрените среди.

Правителството на Джорджа Мелони планира да представи нов план за развитие - на малките модулни реактори, чрез които да помогне за декарбонизацията на най-големите замърсители, включително тежката индустрия и производството на стъкло. Пред парламента енергийният министър Джилберто Пичето Фратини коментира, че Рим може да спести 17 млрд. евро от предвидените разходи за декарбонизация на икономиката до 2050 година, ако включи ядрени мощности, които да осигуряват поне 11% от потребяваната електроенергия.

Френската EDF е потвърдила пред Ройтерс, че има интерес да развива подобни проекти в Италия и дори води разговори с представители на индустрията през държавния енергиен гигант Edison. Агенцията припомня, че през юли EDF, Edison, държавната ядрена компания Ansaldo Nucleare и федерацията на производителите на стомана в Италия Federacci подписаха Споразумение за сътрудничество за включването на ядрената енергия в сектора.

От американската Westinghouse отказват коментар за възможностите за развитие на проекти в Италия. Компанията беше избрана от няколко държави в Източна Европа за изграждане на конвенционални ядрени реактори и започна да доставя и алтернативно на руското ядрено гориво за няколко от съществуващите централи със съветско оборудване, включително в България и Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още