fallback

Русия с нов газов шантаж - този път с транзита през Украйна

България може да предложи алтернативи и на руския газ, и на трасето през Украйна, но засега "Газпром" не изглежда заинтересован

07:33 | 11.10.24 г. 5

Страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да решат какво ще се случи с транзита на природен газ през Украйна след 2024 година, заяви вицепримиерът на Русия Александър Новак пред журналисти в Москва. "Топката е в полето на купувачите и съответно - колегите от Украйна, през чиято територия се осъществява транзитът", коментира той, цитиран от ТАСС.

От Европейската комисия (ЕК) вече отбелязаха, че не водят никакви преговори за транзит на руския газ през Украйна. Самата Украйна посочи, че разговаря за алтернативи и една от тях е Азербайджан, но досега няма данни за постигнати някакви договорености.

Още през лятото на 2023 година Киев категорично заяви, че няма да продължи договора за транзит на руския природен газ след изтичането му в края на 2024 година. Споразумението беше подписано след трудни преговори и взаимни компромиси в края на 2019 година след първата и единствена досега лична среща на Владимир Путин и Володимир Зеленски. Русия настояваше "Нафтогаз" да се откаже от всякакви претенции към "Газпром", а Украйна - да бъде подписан 10-годишен договор на фона на строящото се разширение на "Северен поток". Документът е с опция за удължаване за 10 години, тоест до 2034 година.

Тогава Русия доминираше на газовия пазар в ЕС и очакваше пускането на "Северен поток 2" и "Турски поток", с което изцяло да неутрализира Украйна като фактор при преноса на руския природен газ. Страните от общността преговаряха Киев да се съгласи, спомняйки си спирането на доставките в началото на 2009 година заради ценови спор между Украйна и Русия. А Александър Новак, тогава министър на енергетиката на Русия, коментираше, че въпросът е чисто икономически и ако Украйна предложи добри условия (по-добри от "Северен поток 2"), транзитът може и да бъде продължен. 

Русия има варианти да продължи да доставя газа и без Украйна

Какви са били очакванията на Москва преди пет години си личи и по условията на договора - пренос на 65 млрд. куб. метра през първата година (в края на която влезе в експлоатация "Турски поток") и намаление до 40 млрд. куб. метра годишно, или по почти 110 млн. куб. метра природен газ на ден, в следващите години до края на 2024 година (за когато Москва имаше увереност, че вече ще е удвоила капацитета си за пренос през Балтийско море).

В момента проектът "Северен поток" не функционира, след като взрив унищожи три от тръбите му. Единствената оцеляла е част от разширението, което така и не влезе в експлоатация, след като Русия започна война с Украйна. Но налице е "Турски поток" и продължението му през България ("Балкански поток"), откъдето вече минава газа за Сърбия и Унгария.

На разположение на Москва е и още едно трасе - "Ямал - Европа", което минава през територията на Беларус и Полша. 

Пред ТАСС руски анализатори посочват, че е вариант европейските купувачи да участват в търговете за разпределяне на капацитет на газопреносните мрежи и така сами да си намерят алтернативата.

От коментарите на руските власти досега не се вижда желание за търсене на алтернативи. През 2023 година "Газпром" активно работеше за създаването на газов хъб в Турция, откъдето да предлага своя газ и смяташе, че смесен с газа от други източници, ще успее да го направи приемлив за страните от ЕС. Идеята обаче затихна, след като никой в Европа не се заинтересува от такива покупки.

Въпреки войната и прекратените отношения между Москва и Киев, транзитът на руския природен газ продължава, макар и в силно ограничен обем - до около 40 млн. куб. метра на ден. Като цяло доставките на газ се сринаха до под 30 млрд. куб. метра годишно за целия ЕС (спрямо над 170 млрд. куб. метра през 2018-2019 година).

Макар и със силно ограничени доставки "Газпром", все още е основен доставчик за няколко европейски държави, сред които Унгария, Словакия и Австрия. За последните две пътят на руския газ минава през Украйна.

В региона Чехия, която няма излаз на море, има добра свързаност с Германия, а оттам и достъп до нейните терминали за втечнен газ. В началото на септември Прага беше категорична, че ЕС трябва да внимава за замаскирани доставки на руски газ, които отслабват позициите на общността спрямо Москва.

В OMV, който е основен играч на газовия пазар в Австрия и партньор на "Газпром", коментираха преди време, че контактите им с руската страна са вече само през адвокат и също така, че след две години активна работа вече имат алтернативи и ще продължат да доставят газ на своите клиенти, дори и без руските доставки. В Будапеща заявиха преди време, че са спокойни и не виждат проблем, ако транзитът през Украйна бъде спрян, защото вече получават газа си през България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още