fallback

България ще поиска изграждане на енергийни междусистемни връзки с европейски фондове

"Балканските" членове на ЕС настояват Брюксел да обръне внимание на разликите в цените на тока

17:43 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По искане на Гърция, България, Румъния и Хърватия енергийните министри от страните от ЕС ще разгледат разликите в цената на електроенергията, търгувана на едро в общността. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба след заседание на Министерския съвет. На него е била одобрена позицията на София на срещата, която ще се проведе на 15 октомври в Люксембург.

Страната ни ще настоява за насочване на европейски средства за изграждане на липсващи връзки между енергийните системи в общността и модернизиране на мрежата, което да гарантира успешното включване на увеличените количества зелена енергия.

През летните месеци се наблюдаваха големи разлики между цената на електроенергията в Западна и в Източна Европа. Тогава експерти коментираха, че причината е недобрата свързаност и евтината в този момент електроенергия от Западна Европа не можеше да стигне до Източна Европа.

Това беше особено видимо през юли, когато гореща вълна обхвана южните и източните части от континента и увеличи съществено търсенето, а и цената на електроенергията. При това положение България включи допълнителни въглищни мощности и въпреки по-високата цена успяваше да изнася електроенергия в съседните държави.

През юли Нардното събрание одобри и таван върху цената на електроенергията за бизнеса от 180 лева за мегаватчас, който ще важи до края на годината.

По време на срещата на енергийните министри в Люксембург през следващата седмица ще бъде обсъдена още и готовността на членовете на ЕС за зимата. Ще бъде изслушан и енергиният министър на Украйна Херман Халущенко във връзка със ситуацията с енергийната мрежа в страната му.

Руските въздушни атаки разрушиха почти всички пикови енергийни мощности, което поставя под въпрос електрозахранването през зимните месеци, особено при по-ниски температури. Според най-мрачните сценарии Украйна може да бъде без електроенергия по 18 часа в денонощието, което означава и с нарушаване на топлоподаването и водоснабдяването в редица региони. Една от най-масовите атаки по украинската енергетика беше в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още