fallback

Orano: Липсата на ясна позиция за руското ядрено гориво пречи на инвестициите в сектора

Високата цена на урана сега ще оскъпи производството на ядрените централи в следващите години

15:15 | 09.10.24 г. 2

Липсата на ясна позиция на Европейския съюз (ЕС) относно руското ядрено гориво ограничава инвестициите в сектора, посочиха от френската ядрена компания Orano, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва значителното увеличение на цената на обогатения уран, използван за производството на ядрено гориво за ядрените централи след началото на войната в Украйна.

Русия е един от водещите доставчици на ядрено гориво в Европа. Преди да нахлуе в съседната си държава, доставяше към 25% от обогатения уран в Европа и САЩ. Корпорацията "Росатом" притежава 43% от капацитета за обогатяване на уран в Европа спрямо 31% за групата Urenco и 12% за Orano.

Orano е сред водещите доставчиците на уран в световен мащаб. От компанията отбелязват, че високите цени сега ще оскъпят производството на ядрените централи в следващите години.

Европа е доста "свенлива" и няма ясна политика за доставките на ядрено гориво, коментира Жак Пьотио, директор в Orano. Той припомня, че САЩ например забраняват вноса на руски уран (с някои изключения, които могат да важат до 2028 година) и налагат мита на вноса от Китай.

Повечето държави от Източна Европа, които развиват ядрена енергия, са зависими от "Росатом" за доставки на гориво и техническа поддръжка на реакторите от съветски тип. По тази причина и Брюксел се въздържа от санкции в областта на ядрената енергетика срещу Русия, макар че такива призиви има още от началото на пълномащабната война в Украйна, когато Русия окупира най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, която има шест реактора от типа ВВЕР 1000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още