fallback

Плановите ремонти в руските рафинерии оставиха повече петрол за пазарите през септември

Приходите от продажбата на петрол в руската хазна намаляват в началото на октомври

21:47 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Износът на руски петрол през морските терминали се увеличава през септември до най-високото ниво от юни насам, сочат анализи на Bloomberg, базирани на наблюдения на движението на танкерите и информация от консултантската компания Kpler, както и енергийни търговци като Vortexa. Те показаха, че износът на петрол за четириседмичния период до 6 октомври се повишава с 60 хил. барела на ден до 3,32 млн. барела дневно.

В периода 30 септември - 6 октомври обаче доставките рязко намаляват - с 370 хил. барела на ден до 3,37 млн. барела. В последната седмица на септември имаше съществен ръст (с 850 хил. барела на ден). Сега обяснението на Москва е, че влиза в рамките на ограниченията на ОПЕК+.

През лятото Русия превиши лимитите на организацията и обеща да направи по-съществени съкращения през октомври и ноември.

Намалените доставки свиха и приходите от продажбата на петрол през миналата седмица до 1,54 млрд. долара.

Данните на пристанищните агенти показват, че през седмицата са тръгнали 31 танкера, натоварени с малко над 23,5 млн. барела, което е намаление спрямо 35 танкера, натоварени с 26,1 млн. барела в последната седмица на септември.

Изчисленията на Bloomberg показват, че от началото на годината досега износът на петрол от Русия намалява с 50 хил. барела на ден, или с 1,4% спрямо същия период на 2023 година.

Основните пазари на руския петрол остават Китай, Индия и Турция. Средно 3,14 млн. барела на ден са насочени към Азия. Това е с около 3% под пика, записан през април. Китай купува по 1,31 млн. барела на ден, доставени през танкери и по 800 хил. барела на ден през тръбопроводи от Русия.

Доставките за Индия достигат 1,49 млн. барела на ден, което представлява намаление спрямо 1,53 млн. барела на ден в последната седмица на септември. Турция е единствената близка дестинация на руските петролни компании и в първата седмица на октомври е получавала по 180 хил. барела на ден, сочат още данните на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още