fallback

Природният газ започва да измества въглищата при производството на ток в САЩ

В страната са произведени 55,6 тераватчаса електроенергия от газ, което е ръст от 5% на годишна база

22:32 | 08.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През първите девет месеца на 2024 година в САЩ се активизира производството на електроенергия от газови централи, което направи страната един от локомотивите на ръста на търсенето на природен газ в световен мащаб, пише колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър.

Според неговите данни през юни газът вече заема 46% от електроенергийния микс на САЩ, а производителите на електроенергия увеличиха производството, за да отговорят на пика в търсенето в летните месеци. Газът измества въглищата, което е част от стратегията на САЩ да намалят въглеродните емисии (газът емитира по-малко въглероден диоксид спрямо въглищата при изгаряне).

Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ сочат, че за първото полугодие в енергийния сектор на страната са използвани 172 млн. тона въглища, спрямо 173 млн. тона през 2023 година и 231 млн. тона през 2022 година.

От началото на годината САЩ са произвели 55,6 тераватчаса електроенергия от природен газ. Това е с 5% повече спрямо януари - септември 2023 година и е най-голямото количество електроенергия, произведена от газ, от 2021 година насам, тоест преди газовата криза, която предизвика войната в Украйна.

Данните на екологичната организация Ember показват, че подобен ръст има и при останалите потребители на природен газ, включително и Китай. Прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ) отпреди дни е за стабилизиране на газовия пазар и ръст от 2,5% на доставките през 2024 година. Подобно ще бъде увеличението и през следващата година.

Производството на електроенергия в САЩ е основен фактор на пазара в първите девет месеца на 2024 година. През следващата година обаче търговията до голяма степен ще се определя от доставките на руски газ през Украйна в края на тази година.

Според очакванията на МАЕ Русия няма да търси алтернативни трасета и това вероятно ще повиши търсенето на втечнен газ в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още