fallback

Отстъпките за Индия удържат ръста на цената на руския петрол

Цената на руския "Уралс" отново се върна над тавана, определен от Запада

20:10 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на руския сорт петрол "Уралс" се движеше около и малко под тавана на Запада, въведен през 2022 г. заради войната, която Русия започна в Украйна. Кризата  в Близкия изток обаче доведе до ръст на цените на световните петролни пазари и, съответно, и на руския петрол.

Според изчисленията на Ройтерс руският петрол в първите дни на октомври се търгува средно за 65 долара за барел, или с 5 долара повече спрямо тавана на Запада. Поскъпването е ограничено от по-големите отстъпки, които Русия прилага по отношение на доставките за Индия. Страната не подкрепя ограниченията, налагани на Русия, но се възползва в пълна степен от тях, допълва агенцията.

Търговци на петрол посочват още, че цената по всяка доставка на руски петрол се договаря индивидуално между купувача и продавача, при което се използват множество различни формули.

Данните на търговците на петрол, представени на Ройтерс, сочат още, че разходите за доставката на руския петрол в Индия се увеличават до 5,5 млн. долара на еднопосочно карго от руските терминали към Индия. През септември разходите се изчисляваха на 4,8 млн. долара. Причината е натовареността на пристанищата, както и по-трудното намиране на танкери, които да пренесат суровината до Индия в навечерието на зимния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още