fallback

Спират за планов ремонт и презареждане VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

АЯР поиска програма за оценка на риска, за да бъде решен проблемът с теч между първи и втори контур

07:45 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На 18 октомври ще бъде спрян VI блок на АЕЦ "Козлодуй" за планов ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво, анонсира председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски по време на семинар за журналисти. Той коментира още, че е поискал да бъде разработена програма за оценка на риска заради теча между първи и втори контур в един от парогенераторите на реактора, тъй като причината за този проблем още не е ясна.

През декември 2022 година блокът беше спрян превантивно, след като малко преди това беше установен теч в трети парогенератор. Оттогава на няколко пъти експертите се опитват да установят защо се случва и къде точно е.

Тече от сноп медни тръбички между първи и втори контур, като броят им е 11 хил., а диаметърът - няколко милиметра. Досега са затапени част от тях, но проблемът продължава. Дори през юни имаше по-сериозно изтичане, докато реакторът е спрян за ремонт. Тогава публично се появиха опасения за изтичане на радиоактивна вода в р. Дунав. Бачийски обаче е категоричен, че не е имало никаква опасност - нито за хората, нито за околната среда.

При разработването на програмата за оценка на риска ще бъде направено проучване със специални сонди, уточни още ръководителят на АЯР. Те ще изследват редица фактори, които да покажат какво се случва - протичат тръбичките в точно определена зона, което означава, че има и конкретна причина за това - вибрации, топлинно движение и т.н. 

С програмата за оценка на риска ще може да се направи превантивно затапване на част от проблемните тръбички.

Това затапване е напълно допустимо при експлоатацията на реактора, но може да се прилага до определен брой тръбички - 5% от всички за целия жизнен цикъл на реактора, а след това парогенераторът е за смяна. Затова и операторът на централата действа така внимателно и не изолира превантивно цяла зона.

"Парогенераторът има достатъчно ресурс", каза Бачийски.

В публичното пространство се появиха коментари, че парогенератор от оборудването за АЕЦ "Белене" може да бъде използван за VI блок в Козлодуй. Промяна обаче трябва да бъде предложена и мотивирана от оператора на централата и оценена от АЯР. Досега от АЕЦ "Козлодуй" не са внасяли подобно предложение в регулатора.

България води преговори за продажбата на оборудването с Украйна, но на този етап няма информация за някакъв напредък. От АЯР уточниха, че при достигане на споразумение с който и да е купувач, те трябва единствено да издадат разрешение за продажба на стока с възможна двойна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още