fallback

Добивът на ОПЕК спада през септември заради проблемите в Либия

Картелът е произвел 26,14 млн. барела на ден през миналия месец, което е с 390 000 барела на ден по-малко от ревизирания общ обем за август

18:59 | 03.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Добивът на петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) пада през септември до най-ниското си ниво от началото на годината, тъй като редица проблеми нарушиха доставките в Либия, докато Ирак успя да постигне напредък в изпълнението на целите за съкращенията, установява проучване на Ройтерс.

ОПЕК е добила 26,14 млн. барела на ден през миналия месец, което е с 390 000 барела на ден по-малко от ревизирания общ обем за август, като Либия е отговорна за по-голямата част от спада.

Понижението на либийския износ и производство се дължи на противопоставянето между политически фракции относно контрола върху централната банка, което помогна за повишаване на цените на петрола, подложени на натиск заради опасенията относно търсенето и нарастващото предлагане извън широкия алианс ОПЕК+.

Либия има най-голям дял в общото намаления на доставките в картела – 300 000 барела на ден, установява проучването на Ройтерс. Добивът трябва да се възстанови, след като спорът за ръководството на централната банка на страната беше разрешен и националната петролна компания отмени форсмажорните обстоятелства на петролните сондажи.

Освен Либия, която е освободена от споразуменията на ОПЕК+ за ограничаване на производството, най-големият спад идва от Ирак, който се стреми да свие разликата между своите резултати и поставените от картела цели за добива. Ирак все още изпомпва 90 000 барела на ден над квотата, установява анализът.

Междувременно Нигерия е добила с 40 000 барела на ден по-малко петрол, тъй като износът е намалял.

Сред страните, отчитащи по-висок добив, единственият ръст е отчетен от Иран, който също е освободен от целите на ОПЕК.

Иран увеличава износа си през последните няколко години въпреки санкциите на САЩ, които остават в сила, като доставките се доближават до най-високите си нива от 2018 г.

ОПЕК е добила с около 130 000 барела на ден повече от подразбиращата се цел за деветте членки, обхванати от споразумения за намаляване на доставките, като Ирак все още представлява по-голямата част от излишъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още