fallback

МАЕ: Световното потребление на газ ще достигне връх през 2025 г.

Прогнозата на агенцията предполага нова трудна година за Европа

18:17 | 03.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Световното търсене на природен газ ще достигне абсолютен връх следващата година на фона на засилващата се конкуренция между Азия и Европа. Това прогнозират от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от Bloomberg.

След понижаването на вноса тази година Европа ще се нуждае от повече втечнен природен газ през 2025 г., затягайки както пазара, така и ценовите спредове с Азия, се казва в доклад на базираната в Париж организация.

„Снабдяването с природен газ остава фундаментално затегнато, като несигурността тежи върху прогнозите за 2025 г.“, посочват от МАЕ.

Прогнозата на агенцията предполага нова трудна година за Европа, където потребителите все още се задъхват заради завишените цени на енергоносителите. И макар цените на газта да намаляха значително от кризисните си пикове през 2022 г., те остават над историческите средни равнища. В същото време разрастващите се геополитически рискове – от войната в Украйна до ескалиращия конфликт в Близкия изток – дават нов тласък нагоре за цените и за пазарната волатилност.

Потреблението на газ в Европа може да намалее с 2% тази година спрямо 2023 г., ставя ясно от прогнозите. Индустриалното търсене се е възстановило, но остава под предкризисните си нива, докато потреблението на газ в енергийния сектор продължава да намалява заради бума на възобновяемата енергия.

През 2025 г. търсенето на континента може да нарасне с 1%, посочиха от МАЕ. Ако потоците руски газ през Украйна бъдат спрени следващата година – основният сценарий на МАЕ, тъй като споразумението за пренос между Москва и Киев изтича в края на декември – то тогава Европа ще се нуждае от повече втечнен природен газ.

Като цяло световната консумация на газ ще нарасне до рекордни размери тази година, преди да се увеличи още повече през 2025 г., посочват от МАЕ. Азия ще остане основен двигател на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още