fallback

Русия увеличава добивите на газ в опит да намери още приходи за бюджета

Кремъл нареди на газовите си компании да увеличат добива с 10% спрямо нивата през 2023 г.

22:00 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В първите девет месеца на 2024 г. Русия е добила 515 млрд. куб. метра природен газ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Само за първите 26 дни на септември добивът достига 45 млрд. куб. метра. Ускорението може да е свързано и с активизиране на кампанията за нагнетяване на газохраниликата.

Ако темпото се задържи и през следващите месеци, то газовата индустрия ще се приближи към целта на Кремъл за тази година.  Властите наредиха на газовия сектор да увеличи добивите с 10% през тази година спрямо 2023 г. Целта е увеличаването на приходите от газ в бюджета.

Близо 40% от разходите в проекта на бюджет на Русия за 2025 г. са насочени към отбрана и сигурност, тоест са свързани с войната в Украйна. Правителството обаче има още проекти, които трябва да финансира, свързани с предизборните обещания на президента Владимир Путин.

Според документи, до които Bloomberg има достъп, през 2023 г. руските газови компании, включително и "Новатек", която е производител на втечнен газ, са добили 659 млрд. куб. метра, което означава, че целта за тази година е 725 млрд. куб. метра.

По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) през 2021 г., последната година преди войната в Украйна, Русия е добила 762 млрд. куб. метра, от които 210 млрд. куб. метра са били насочени за износ, а останалите - за вътрешния пазар.

Но след като нахлу в Украйна, Русия загуби основния си пазар - страните от ЕС, където през 2023 г. доставките на руски газ достигнаха едва малко над 28 млрд. куб. метра. Данните са от изявления на вицепремиера Александър Новак пред медии, а Русия междувременно спря да публикува данните за добив и износ на петрол и природен газ, които преди бяха публични всеки месец. В периода 2018 - 2019 г. беше пикът на газовата търговия на Русия с ЕС и тогава доставките бяха около 175 млрд. - 180 млрд. куб. метра годишно. След това обаче започнаха да намаляват след началото на пандемията от Covid-19.

В момента най-перспективния газов пазар на Русия е Китай и съобщенията от Москва сочат, че през 2024 година доставките ще се увеличат. По данни на Bloomberg през първите осем месеца на годината износът на руски газ за Китай достига 20,8 млрд. куб. метра и действително има вероятност те да надхвърлят миналогодишните нива от 22,7 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още