fallback

Износът на руски петрол рязко се повишава в края на септември

По-големите обеми увеличават и приходите от продажбата на петрол в хазната на Русия

19:30 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Износът на руски петрол през морските терминали се повишава рязко, след като беше възстановена работата в пълен обем на тихоокеанския терминал Козмино. Наблюденията на Bloomberg показват още, че втора поредна седмица износът от Приморск (Балтийско море) е близо до историческия максимум.

Така износът на петрол  в седмицата 23-29 септември се повишава с 850 хил. барела на ден и вече достига 3,75 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от края на юни насам. В по-малко волатилния четириседмичен период (2 септември - 29 септември) износът на руски петрол се повишава със 160 хил. барела на ден до 3,26 млн. барела.

Според оценката на Bloomberg износът  на петрол от Русия  е с около 50 хил. барела на ден по-малко под средното за цялата 2023 година.

През септември Москва увеличи съществено износа на петрол през Северния морски път - по-краткото трасе до основния клиент Китай, избягвайки опасните води на Червено море. Очакванията обаче, че ледът ще затвори това трасе по-рано от традиционното.

За първите 25 дни на септември преработката на петрол в Русия намалява до 5,28 млн. барела на ден, което е най-ниското ниво от юни насам. Според разчетите на ОПЕК+ добивът трябва да бъде около 8,98 млн. барела на ден, които да се задържат до края на ноември.

Рязкото повишаване на износа доведе и до ръст на приходите - от 1,29 млрд. долара в периода 16 - 22 септември до 1,68 млрд. долара в периода 23 -29 септември. В последните четири седмици, приключили на 29 септември, приходите от петрол са около 1,43 млрд. долара седмично. Това е съществено намаление спрямо лятото на 2022 година, когато в руския бюджет приходите от петрол наближаваха 2,2 млрд. долара на седмица, но е и повече от декември 2022 година, когато заради санкциите на Запада Русия получи 930 млн. долара седмично от продажбата на период.

Основни купувачи остават Китай и Индия - към 3,1 млн. барела на ден в четирите седмици до 29 септември са насочват към Азия. Това е около 4% под пика, регистриран през април. Доставките за Пекин достигат 1,37 млн. барела на ден през танкери и 800 хил. барела на ден - през тръбопроводи.

Доставките за Индия намаляват до 1,5 млн. барела на ден, спрямо 1,57 млн. барела седмица по-рано.

Турция е единственият пазар за руския петрол на кратка дестанция, изнасян през морски терминали,  сочат още данните на Bloomberg. През септември доставките достигат 160 хил. барела на ден, което е най-ниското ниво от март 2023 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още