fallback

След половин година закъснение терминалът за втечнен газ в Александруполис започна работа

България има дял от 20% в съоръжението и очаква и първите доставки през октомври

14:02 | 01.10.24 г. 3

Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, съобщават от компанията, управляваща проекта Gastrade. Чрез "Булгартрансгаз" България има дял от 20% от съоръжението.

Стартът на работата беше отложен с няколко месеца - първите доставки се очакваха през пролетта. Сега обаче всички технически детайли са изчистени и първият танкер, който "Булгаргаз" ще получи през терминала, е вече натоварен и пътува. Количествата газ ще покрият търсенето през октомври и ще бъдат доставени от Total, стана ясно от ценовото заявление на обществения доставчик пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Идеята за терминал край Александруполис беше представена за първи път преди близо 15 години и това се превърна в стимул за реализацията и на газовата връзка IGB. Двата проекта са от съществено значение за увеличаване на диверсификацията в региона, който допреди няколко години разчиташе единствено на доставките на руски газ.

България не може да изгради терминал за втечнен газ в Черно море заради ограниченията на Босфора, затова и София се реши на участие в този проект.

Съоръжението се състои от плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, която беше произведена в Сингапур, подводен и сухоземен газопровод, който свързва инсталацията с националната газопреносна система.

С пускането в търговска експлоатация доставки на втечнен газ през територията на България могат да бъдат насочени към Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна, както и за Унгария и Словакия. Така всъщност терминалът възроди и идеята за Вертикалния газов коридор, който използва и част от старата газопреносна мрежа в региона, но вече в обратната посока - от юг на север.

Максималният капацитет за регазификация на съоръжението е 5,5 млрд. куб. метра газ годишно. По данни на Gastrade почти целият капацитет на терминала вече е запазен до 2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още