fallback

Производството на ток се увеличава през юли, подкрепяйки скока в добива на въглища

Данните на НСИ показват намаляване на производството на петролни продукти

16:23 | 30.09.24 г.

Добивът на въглища през юли расте рязко, отразявайки увеличеното търсене на електроенергия, показаха данните на Националния статистически институт (НСИ). Високите температури през лятото увеличиха търсенето на електроенергия за охлаждане и това повиши цената в региона, съответно - направи икономически изгодно производството на въглищните централи.

Допълнително през юли се наблюдаваше намаляване на цената на въглеродните емисии, което също подкрепи работата на термичните централи. В средата на юли дори и спрялата през февруари ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" поднови работата си, след като цената на пиковата енергия стана приемлива.

От статистиката е видно, че добивът на твърди горива през юли се повишава със 164% на месечна база до 1,465 млн. тона. Спрямо юли 2023 година това представлява ръст от 7,8 на сто. Доставките на вътрешния пазар на твърди горива достигат до 1,5 млн. тона, или увеличение от 153% спрямо юни. Спрямо миналия юли обаче има понижение от 2%. Разликата между добива и доставките се покрива с внос.

През юли в страната са произведени 3,5 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от 42% спрямо юни. На годишна база ръстът е по-ограничен - от 4,3 на сто. По-голямата част от тези количества електроенергия са реализирани на вътрешния пазар - 2,76 тераватчаса. Това е увеличение от почти 11 на сто спрямо юни и от 4% спрямо миналия юли.

НСИ отчита още намаляване на производството на петролни продукти, което се дължи основно на свиването при бензините - със 17,2% на годишна база до 140 хил. тона. Със 17,4% на годишна база намаляват и доставките на горива на вътрешния пазар - до 57 хил. тона. Производството на дизелово гориво се повишава минимално - с 1,4% до 299 хил. тона. Голяма част от тези количества са реализирани на вътрешния пазар - 259 хил. тона, което е намаление от 2,3 на сто.

Доставките на природен газ се свиват с 14% през юли до 154 млн. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още