fallback

ЕС иска да блокира китайските водородни технологии с нови правила за търгове

Проектите, спечелили търговете, ще трябва да ограничат доставените от Китай електролизатори до не повече от 25% от общия капацитет

21:59 | 27.09.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) ще предприеме мерки, за да изключи произведените в Китай водородни електролизатори от предстоящ търг, целящ да стимулира производството на зелено гориво по време на прехода към въглеродна неутралност, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителният орган на блока, ще проведе втора вълна от търгове на стойност 1,2 млрд. евро чрез своята водородна банка от 3 декември. Процесът ще включва нови „изисквания за устойчивост“, за да се ограничи достъпа на китайската конкуренция в зараждащия се водороден сектор в региона.

Избраните проекти ще трябва да ограничат доставените от Китай електролизатори до не повече от 25% от общия капацитет, предвиждат новите насоки. Китайският производствен капацитет вече е над половината от световното производство, далеч надхвърляйки растежа на глобалното търсене.

 „Въпреки че първият търг показа, че европейските електролизатори имат добро присъствие, Китай сега предлага повече от тях на все по-ниски цени“, изтъква Вопке Хукстра, еврокомисарят по климата. „Ще имаме ясни критерии за изграждане на европейски вериги на доставка на електролизатори“, добавя той.

Европа засилва защитата на сектора на чистите технологии заради китайската конкуренция, която вече доминира на пазара на слънчеви панели и батерии и застрашава лидерството на региона в други сектори, като вятърната енергия и водорода.

Новите мерки са част от усилията за въвеждане на така наречените неценови критерии - като емисии и киберсигурност - в тръжния процес в опит да се облагодетелства европейското производство.

Неспазването на насоките може да означава намаляване на паричните средства или прекратяване на проектите, гласят правилата.

В петък (27 септември) ЕК стартира обществена консултация относно методологията, определяща нисковъглеродния водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още