fallback

Брюксел започва наказателни процедури срещу почти целия ЕС заради разрешителните за ВЕИ

Само Дания е изпълнила ангажиментите си и е включила промените в Директивата за ВЕИ в законодателството си

14:21 | 26.09.24 г. 11

Европейската комисия (ЕК) стартира наказателни процедури срещу 26 членове на Европейския съюз (всички държави, без Дания) за неправилно или непълно транспониране на промените в Директивата за възобновяемата енергия, които влязоха в сила през ноември 2023 година. Те касаят облекчена и ускорена процедура при издаването на разрешителни за проекти, свързани със зелената енергия, както и за инфраструктура за присъединяване на нови ВЕИ в мрежата.

Страните от общността имаха време до 1 юли 2024 година да приложат тези текстове в националното си законодателство. Изглежда обаче, че само Дания е свършила тази работа.

От ЕК съобщават в своя месечен отчет за новите наказателни процедури срещу членовете, че са изпратили официални уведомителни писма на всички останали, включително и България, че не изпълняват своите задължения. Страните имат срок от два месеца, за да отговорят на писмото на Брюксел и ако обясненията не са задоволителни, ЕК може да премине към следващата фаза в процедурата - изпращане на мотивирано становище.

Последната част е завеждане на дело в Съда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още