fallback

Ледове блокират Арктическия път по-рано от очакваното, спирайки и руския втечнен газ

Москва разчита на втечнения газ, за да спаси газовия си сектор

11:48 | 25.09.24 г. 10

Северният морски път за плавателни средства ще бъде покрит с ледове по-рано от обичайното и ще бъде затворен за движение за кораби, с изключение на ледоходи, от 15 октомври, съобщава "Росатом", който управлява транспортната артерия. Това ще се отрази и на преноса на руския втечнен газ, посочва Bloomberg.

Северният морски път е най-краткият маршрут от Европа до Азиатско-Тихоокеанския регион - според оценки спестява около половината път спрямо минаването през Суецкия канал. Проблемът е, че периодът на плавания е между 2 и 4 четири месеца в годината, а в някои части от трасето ледоразбивачи удължават периода още малко.

Русия използва този път за преноса на втечнен газ от проекта "Арктик СПГ-2", който се затруднява да намери клиенти на фона на наложените от САЩ санкции. Заради ограниченията "Новатек", компанията, която го управлява, не може да получи поръчаните преди време специализирани танкери ледоразбивачи, с чиято помощ да превозва товарите. Според правилата на руското корабоплаване компанията ще може да превозва товарите си с обикновени танкери още малко - до 15 ноември.

След забавяне от няколко месеца в началото на август "Новатек" започна да транспортира газ от находището към газохранилища в Далечния изток на Русия с шест по-малки танкера. Досега вече има едно карго, което премина през Северния морски път, но нито един от товарите на този етап не е намерил купувачи, пише Bloomberg.

Проектът "Арктик СПГ-2" предвиждаше износа на 19,8 млн. тона втечнен газ на година, което е значим за пазарите на втечнен газ обем.

В Москва се надяват, че втечненият газ може да спаси газовия сектор на страната. Русия загуби основния си пазар в Европа, след като започна войната си в Украйна. ЕС не въведе санкции срещу газовите доставки заради голямата зависимост на някои от членовете на общността. Още в началото на войната "Газпром" прекрати доставките за свои клиенти, включително и България, които отказаха да се съобразят с едностранното изискване за плащане в рубли.

Постепенно значението на Русия на европейския газов пазар намаля и от към 180 млрд. куб. метра (в пика през 2018-2019 г.) доставките днес достигат под 30 млрд. куб. метра (тръбен и втечнен газ), според изчисленията на Ройтерс. "Газпром" спря да публикува статистика за износа и добива на природен газ след 2022 година. Компанията призна преди няколко месеца, че за първи път от 24 години е на загуба.

В края на 2023 година Русия покани Китай да помогне в реализирането на доставките на втечнен газ през Северния път, но до този момент Пекин не е откликнал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още