fallback

Какъв е напредъкът на ЕС по пътя към намаляване на вредните парникови емисии

България бележи сериозен спад на вредните мисии тази година, посочи Петко Трухчев

16:16 | 24.09.24 г. 8

Още през първото тримесечие на тази година в България има сериозен спад на въглеродните емисии – с 15% на годишна база, при това в зимен период, когато се потребява най-много енергия и съответно делът на парниковите емисии би трябвало да е най-висок. Към средата на годината се очаква България да регистрира спад почти наполовина на емитираните емисии на годишна база.

Това коментира енергийният анализатор Петко Трухчев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, като представи монографията си "Влияние на парниковите емисии върху глобалното затопляне. Модели за намаляване на СО2 от енергетиката".

По думите на събеседника това е добър напредък към целта на ЕС за намаляване на емисиите.

Трухчев посочи, че спадът на вредните парникови емисии в България основно се дължи на оскъпяването на енергията от ТЕЦ заради цените на въглеродните емисии. 

„ТЕЦ-овете не могат да постигнат цената от борсата, която получаваха в миналото, а енергията от ВЕИ до голяма степен успява да ги замести. В същото време има възможности и за внос на евтина енергия от съседни държави, което прави скъпата електроенергия от ТЕЦ непривлекателна за потребителите“, уточни Трухчев.

Енергетиката има основен дял в емитираните от човешки дейности вредни парникови емисии, с близо 60% от всички емисии в атмосферата, заяви той. И допълни, че ЕС се справя изключително добре с този проблем с въвеждането на редица политики като търговията с емисии или новата Зелена сделка.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още