fallback

НЕК стартира процедурата за подмяната на двата хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира"

Дефектиралият по време на изпитания блок е повреден безвъзвратно

11:53 | 18.09.24 г. 1

Националната електрическа компания (НЕК) обяви обществена поръчка за доставка и подмяна на генератори, турбини, спомагателни съоръжения и системи за контрол, необходими за І и ІV хидроагрегат на ПАВЕЦ "Чаира". Прогнозната стойност на поръчката е 220,5 млн. лева (без ДДС), става ясно от публикация на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Електрическата компания ще очаква оферти до 15 ноември, като изпълнителят ще трябва и да направи проект на новите и да демонтира сегашните съоръжения, за които анализ показа, че са безвъзвратно повредени.

От НЕК очакват от изпълнителя още и резервни части за двата хидроагрегати за тригодишен експлоатационен период.

През август служебният енергиен министър Владимир Малинов коментира по време на брифинг, че процедурата по замяната на двата блока на централата е продължителен процес и през това време НЕК ще поиска от Toshiba - компанията, с чиито съоръжения е изградена ПАВЕЦ "Чаира", да направи ремонт на първия хидроагрегат. Той е запазен в оригинален вид и не са извършвани действия по рехабилитацията му. В момента във втори и в трети блок тече ремонт и дейнности по модернизация след аварията, която се случи по време на изпитанията след рехабилитацията на ІV хидроагрегат, за който пък се оказа, че въобще не подлежи на поправка и трябва да бъде сменен. Вероятно ІІ хидрогенератор ще заработи до края на 2024 година.

На 11 септември НЕК обяви още една обществена поръчка, която е на стойност почти 16 млн. лева и се отнася именно за рехабилитацията на първия хидроагрегат. Изпълнителят по нея ще трябва да извърши технически надзор при демонтажа и подготовката на турбината и останалите компоненти на хидроагрегата за ремонт, както и анализ на причините за напукванията в статорните колони, които бяха установени преди месеци.

Крайният срок за офертите по тази поръчка изтича на 25 септември.

ПАВЕЦ "Чаира" е ключова за покриване на пиковото потребление в енергийната ни мрежа. През следващите месеци значението на съоръженията, които позволяват съхранение на енергията, ще расте на фона на увеличеното производство на зелена енергия. Освен това през годините централата играеше и ролята на студен резерв през зимата, което също ще бъде ключово при затварянето на въглищните мощности в Маришкия басейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още