fallback

Как добивът на петрол в САЩ зависи от цената на природния газ?

Увеличаването на активността в Пермския басейн ще свали цената на петрола под 70 долара за барел, смята анализатор

08:27 | 23.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се срина с 25% спрямо миналата година и по всички правила добивът трябва да започне да се свива. За съжаление на ОПЕК+ обаче няма признаци американските компании в шистовия сектор да спрат добива точно в най-критичния период - началото на 2025 година, а дори ще започват да увеличават количествата, пише в коментар за Bloomberg Хавиер Блас.

Това означава, че свръхдоставките на пазара ще се задържат и през началото на 2025 година и при липсата на други фактори цената на петрола ще остане ниска, посочва още анализаторът.

Добивът в САЩ се определя от природния газ

Добивът в Пермския залив, един от най-богатите на петрол региони в САЩ, е свързан с природния газ, смята той и посочва, че компаниите изпомпват и известни количества природен газ, заедно с петрола. Т.нар "свързан газ" се увеличава три пъти от 2018 година насам и превишава местното търсене и капацитета на газопроводите.

Резултатът е, че цените на газа са отрицателни 49% от дните от началото на годината и в почти всички дни от 26 юли насам, според данните на Natural Gas Intelligence. По тази причина компаниите плащат рекордни суми, за да се отърват от газа, и заради това много от тях намаляват работата на кладенците, които експлоатират.

Но всичко това ще се промени, защото до седмици ще започне работа газопровода "Матернхорн", който минава от находищата в Пермския басейн край Хюстън и до терминалите в Мексиканския залив. Той е с капацитет, който ще позволи изпомпването на "свързания газ" и ще повиши цените. В допълнение още два газопровода ще влязат в експлоатация през 2026 година и през 2027 година, посочва още Блас.

Ключът е в газопровода "Матерхорн", който ще заработи сега, смята експертът. Причината е, че той ще повиши цената на природния газ и това ще насърчи компаниите да възстановят добивите на шистов петрол, както и да бъдат разработвани нови находища. Вероятно това ще се види още през четвъртото тримесечие на 2024 година и ще се отрази ефективно на пазара през първото тримесечие на 2025 година. Тоест точно в критичния за ОПЕК+ момент.

Доколко устойчив ще бъде този ръст и какви ще са количествата на добития петрол засега не е ясно. Звучи логично обаче добивите да се увеличат от отчетените през юли 20,2 млн. барела на ден до 20,5 млн. барела на ден в края на годината. Това означава с 400 хил. - 500 хил. барела на ден повече спрямо декември 2023 година, пише още анализаторът.

Увеличаването на активността в Пермския басейн бързо ще понижи цената на американския петрол под 70 долара за барел, категоричен е Хавиер Блас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още