fallback

България и Гърция ще проучват съвместно интереса към пазара на водород

Данните, получени от необвързващото проучване, ще подпомогнат своевременното планиране и изграждане на необходимата инфраструктура за пренос на водород

18:15 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият системен газов оператор ДЕСФА и българската държавна компания „Булгартрансгаз“ ЕАД ще оценят възможността за създаване на национални пазари за водород, както и интереса към такова начинание, подчертавайки нуждата от постигане на целите на енергийния преход, изтъкват от пресслужбата на „Булгартрансгаз“.

Развитието на стабилен пазар на водород, който не само да бъде от полза за участниците на пазара, но и да допринесе за по-широките цели за енергийна сигурност, икономически растеж и устойчивост, е във фокуса на сътрудничеството между газопреносните оператори на България и Гърция.

Двете дружества обявяват началото на съвместно проучване за оценка на пазара на водород в страните.

Те канят всички заинтересовани страни - бъдещи производители, потребители, търговци или доставчици на водород, да изразят своя необвързващ интерес към използването на водород във връзка с разработваните от тях водородни проекти, без значение от тяхната зрялост. Участниците могат да подадат своите необвързващи прогнози до двата оператора не по-късно от 30 ноември 2024 г., става ясно още от прессъобшението.

Поканата има за цел да оцени интереса на пазарните участници към потенциалното използване на водород в бъдещия енергиен микс. Резултатите ще определят очакваните нужди от капацитет за пренос на водород, възможни локации за производство в двете държави, както и точките за доставка до крайните потребители.

Данните, получени в рамките на необвързващото проучване, ще подпомогнат своевременното планиране и изграждане на необходимата инфраструктура за пренос на водород в и през Гърция и България.

ДЕСФА и „Булгартрансгаз“ ще проведат и съвместен онлайн семинар на 25-ти септември, в рамките на който ще представят техническите подробности и процеса на участие в проучването.

Инициативата подчертава общия ангажимент на България и Гърция за осигуряване на устойчива енергия и развитие на стабилен пазар на водород в региона на Югоизточна Европа, подчертават от „Булгартрансгаз“.

Двете компании планират инфраструктура, предназначена за водород, като първите два водородни проекта вече са включени в Първия списък с проекти от общ интерес и проекти от взаимен интерес на Европейската комисия (ЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още